Ik ben geadopteerd. Hoe kom ik meer te weten over mijn afkomst?

Misschien vraag je je af waarom je niet kon blijven in je herkomstland. Het kennen van je biologische familie kan belangrijk zijn om jezelf te leren kennen. Iedereen heeft de behoefte aan een eigen levensverhaal.

Of dit het moment is om op zoek te gaan, daar kun je best over praten met iemand die dichtbij je staat. Er bestaat niet zoiets als ‘het juiste moment’. Er zijn wel goede en minder goede omstandigheden.

Vanaf 12 jaar kan je je adoptiedossier inkijken en een kopie aanvragen bij het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA). Iemand meenemen tijdens de inzage is geen probleem. Als je minderjarig bent, moet je wel een begeleider meenemen. Dit kan je adoptieouder zijn of een vriend(in) die wel meerderjarig is. Je kan ook een hulpverlener meevragen van Steunpunt Adoptie.

Hoe vraag je een inzage in het adoptiedossier aan?

Stuur een mailtje naar adoptie@kindengezin.be of een brief naar: Kind en Gezin, VCA, Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel.

Wanneer VCA jouw adoptiedossier heeft, nodigen ze je uit voor een gesprek.

Wie kan mij helpen in mijn zoektocht?

Bij de zoektocht naar je roots hangt veel af van het herkomstland. Bij sommige landen is de zoektocht naar roots zeer moeilijk.

Steunpunt Adoptie kan een luisterend oor zijn tijdens deze zoektocht. Als je zoekt naar info en praktische hulp, kan je terecht bij het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA).

Ik ben slachtoffer van gedwongen adoptie. Waar kan ik terecht?

De medewerkers van het meldpunt 1712 staan je graag bij. Ze geven je informatie en advies of leiden je naar de nodige hulp.

Surf naar Steunpunt Adoptie

FOTO: Hian Oliveira

Nood aan een babbel?

Praat erover