Alleen gaan wonen. Vanaf welke leeftijd mag dat?

Vanaf 18 jaar kan je alleen gaan wonen. Dan ben je meerderjarig. Je kan zelf beslissen of je ergens anders gaat wonen. Je hebt geen toestemming meer nodig van je ouders of van een jeugdrechter.

Maar misschien wil je alleen gaan wonen voor je 18 bent. Bijvoorbeeld omdat het thuis echt niet meer gaat.

Lukt het écht niet om thuis te blijven? Zoek hulp bij het JAC of het CLB. Zij luisteren en zoeken samen met jou een oplossing.

Begeleid zelfstandig wonen

Begeleid zelfstandig wonen kan een oplossing zijn. Dat heet ook wel Contextbegeleiding Autonoom Wonen of CBAW. Het kan vanaf 17 jaar en tot 21 jaar. Maar je ouders moeten akkoord gaan.

Bij CBAW krijgt je hulp bij je administratie, het runnen van een huishouden, enzovoort. Je betaalt zelf je huur en regelt de verzekeringen.

Studeer je nog? Dan helpt je begeleider je ook bij je geldzaken rond school. Zolang je studeert moeten je ouders je in principe verder onderhouden. Maar je kan misschien zelf je groeipakket aanvragen. Of je komt misschien in aanmerking voor een leefloon. Je begeleider weet er alles van. Die helpt je het uitpluizen.

CBAW aanvragen? Dat kan je niet zomaar zelf. Het JAC of het CLB kan je daarbij helpen.

Gerechtelijke hulp

Soms gaat het écht niet thuis, maar krijg je geen hulp. Of je bent in gevaar. Dan is onmiddellijk ingrijpen nodig. Dat heet gerechtelijke, ook wel gedwongen hulp.

Het parket of Openbaar Ministerie oordeelt hoe ernstig je situatie is. Zij kunnen kiezen om de jeugdrechter in te schakelen. Die jeugdrechter beslist hoe het verder moet.

Moet je voor de rechter komen? Dan heb je altijd recht op een advocaat. Ben je jonger dan 18? Dan moet je daar niet voor betalen. Je advocaat werkt dan pro deo of gratis.

Een jeugdadvocaat vind je op Jeugdadvocaat.be. Of neem contact op met tZitemzo.

Gaan je ouders niet akkoord?

Dan kan je niet zelf beslissen om alleen te gaan wonen volgens de wet.

Alleen als je een dossier bij de jeugdrechter hebt, beslist de jeugdrechter in plaats van je ouders. Voor die rechter beslist, luistert die naar jou en je ouders.

Meer over de jeugdhulp lees je in de brochures op jeugdhulp.be. Filter daar op 'jongerenbrochures'.

Alleen wonen?

De gratis app Heyday - Op Eigen Benen helpt je bij alles dat je in orde moet brengen.

Je vindt er alles over:

  • Alleen gaan wonen
  • Geld en administratie
  • Je verplichtingen als huurder
  • Handige tips om als jongere je plan te trekken

FOTO: Mikkel Bech

Nood aan een babbel?

Praat erover