Alleen gaan wonen. Vanaf welke leeftijd mag dat?

Vanaf je 18 ben je volwassen en mag je in principe gaan en staan waar je wilt. Maar soms wil je niet wachten tot je 18 bent om alleen te gaan wonen. Bijvoorbeeld omdat het thuis echt niet meer gaat.

Lukt het écht niet om thuis te blijven? Zoek hulp bij een dienst zoals het JAC of het CLB. Zij luisteren naar jou en zoeken samen met jou naar een oplossing.

Begeleid zelfstandig wonen is misschien zo'n oplossing, ook wel CBAW genoemd. Vanaf 17 jaar kom je in aanmerking en het duurt maximum tot je 21 jaar bent. Maar ook dan moeten je ouders akkoord gaan. Je krijgt hulp bij je administratie, het runnen van een huishouden, enzovoort. Je betaalt zelf je huur, regelt de verzekeringen. Je begeleider bespreekt met jou hoe het verder loopt op school. CBAW is hulp dat je niet zomaar zelf kan vragen. Het JAC of het CLB kan jou helpen om deze hulp aan te vragen.

Soms gaat het écht niet thuis, maar krijg je geen hulp. Of je bent in gevaar. Dan is het nodig onmiddellijk in te grijpen. Dit heet gerechtelijke, ook wel gedwongen hulp. Het parket, ook wel Openbaar Ministerie genoemd, oordeelt hoe ernstig de situatie is en schakelt al dan niet de jeugdrechter in. De jeugdrechter neemt een beslissing over hoe het verder moet. Als je voor de rechter verschijnt, heb je altijd recht op een advocaat. Minderjarigen hoeven niet te betalen voor hun advocaat. Hij werkt pro deo of gratis. Een jeugdadvocaat vind je op Jeugdadvocaat.be of neem contact op met de tZitemzo via het blokje PRAAT EROVER op deze pagina.

Gaan je ouders niet akkoord?

Dan kan je volgens de wet niet zelf beslissen om alleen te gaan wonen. Alleen als je een dossier bij de jeugdrechter hebt, beslist de jeugdrechter in hun plaats. De rechter luistert wel naar jou en je ouders, voor hij of zij een beslissing neemt. Meer over de jeugdhulp lees je in deze brochures.

FOTO: Mikkel Bech

Nood aan een babbel?

Praat erover