Coronanieuws maakt me bang. Wat nu?

Word je bang van al dat nieuws over het coronavirus? Geloof ons, je bent niet alleen. In het nieuws en op social media horen we soms straffe dingen.

Jouw gevoel daarbij kan zo heftig zijn dat je moet wenen, of dat je aan niets anders meer kan denken.

 • Praat erover! Contacteer een goede vriend, familie, ... om je gedachten te delen en het een plekje te geven. Je bent ook welkom bij Awel om erover te babbelen of je kan berichtjes delen met leeftijdsgenoten op het forum.
 • Soms kan het ook helpen om het van je af te schrijven of er een tekening over te maken. Zo geef je de gebeurtenissen een plaats en kan je beter loslaten.
 • Ga ook even iets anders doen. Trek je sportschoenen aan en loop de trap op en af of doe een groepschat met vrienden zonder het woord Corona te gebruiken ;-). Afleiding is soms nodig om uit een donkere tunnel te geraken en terug het positieve te zien.
 • Volg het nieuwsfeit niet continu op. Soms verschijnen er elk uur nieuwe berichten, die allemaal iets anders zeggen. Het is dan beter om het eventjes te laten voor wat het is.
 • Kijken je ouders veel nieuws en word jij daar bang van? Laat het hen weten. Vraag je ouders eventueel om minder nieuws te kijken of op momenten dat jij er niet bent.

Nieuws = uitzonderlijk

Als het niet opvallend was, was het geen nieuws. Als het dicht bij jou dreigt te gebeuren, dan wordt er extra voor je veiligheid gezorgd, veel meer nog dan anders. De overheid neemt maatregelen om de bevolking te beschermen. Er wordt voor jou gezorgd!

De maatregelen tegen het coronavirus zijn daarom ook vooral preventief: de meeste mensen zijn nog niet besmet en dat wil iedereen zo houden. Hoe voorzichtiger we zijn, hoe minder kans op besmettingen. Erg jammer natuurlijk als er een leuke activiteit wordt afgelast. Maar wel heel belangrijk voor de mensen die een groter risico lopen. Zoals Nick.

Het is normaal dat erg nieuws in onze kleren kruipt. Maar vergeet niet: er gebeuren véél meer mooie dingen in de wereld! Deel vooral de grappige en hartverwarmende nieuwtjes online.

Praat erover met jouw omgeving. Gebruik de tijd om fijn te praten of te chatten met elkaar. Maak elkaar niet bang. Vestig je aandacht op de gewone, alledaagse, vertrouwde of leuke dingen.

  Ben je nog altijd bang?

  Zoek dan een ouder, een vriend of vriendin, broer of zus om erover te praten of neem contact op met Awel. Zij hebben misschien nog meer tips om positief te blijven tijdens een crisis.

  FOTO: Simple

  Nood aan een babbel?

  Praat erover