"De frituur is gelukkig wél nog open" | Elodie Gabias in VIRUS MAG

Hey Elodie, hoe gaat het met jou tijdens deze lockdown-periode?

Eigenlijk goed. Ik ben nog student en door mijn schoolwerk heb ik nog geen tijd gehad om mij te vervelen. Nu in de paasvakantie zou ik eigenlijk moeten beginnen blokken, maar ik ben aan het wachten tot het mooie weer voorbij is. Ik zit veel buiten in de tuin.

Ben je bang, soms?

Voor het virus zelf ben ik niet echt bang. Maar het feit dat ik niet bang ben, betekent niet dat ik de ernst van de zaak niet inzie. Ik volg de maatregelen goed op. Ik zou niemand willen besmetten.

Wandelingen maken, dat was echt underrated.

@elogabias

Hoe zorg je ervoor dat je geen stress krijgt?

Door de maatregelen op te volgen en op mijn tanden te bijten. Ik heb vrienden die nog afspreken met elkaar en dan denk ik: menen jullie dat nu?! Zelf probeer ik afleiding te zoeken in dingen waar ik voordien geen tijd voor had of maakte. Wandelingen maken, dat was echt underrated.

Eergisteren ben ik met mijn moeder gaan fietsen. We wonen nu al negen jaar aan de zee, maar ik heb tijdens die fietstocht een park, paadjes en weggetjes gezien die ik nog nooit gezien had. Daar zou ik na de coronaperiode wel willen gaan chillen.

Ik heb kleurplaatjes van Billie Eilish gekocht en stiften in de Carrefour en ik ben terug beginnen kleuren.

@elogabias

Je gaat de kleinere dingen meer appreciëren. Ik heb kleurplaatjes van Billie Eilish gekocht en stiften in de Carrefour en ik ben terug beginnen kleuren. Dat was al van de lagere school geleden. Puzzels zijn ook echt de shit. Ik heb ze al allemaal gemaakt. Van 1.000 stukken hé!

En met het gezin zijn we naar Breaking Bad beginnen kijken. Elke avond kijken we twee afleveringen. Dat is ook leuke afleiding.

Ben je tijdens deze periode hechter geworden met je gezin?

Nee, we waren eigenlijk voordien al een hecht gezin. Ik besef nu wel meer dat ik van geluk mag spreken. Het is veel moeilijker voor mensen die samenwonen met mensen met wie ze niet zo goed overeenkomen.

Lees verder onder de afbeelding.

De kleurplaten van Billie Eilish, vakkundig ingekleurd door Elodie Gabias.

Je steekt wel vaker de draak met schoonheidsidealen en daar krijg je zowel positieve als negatieve commentaar op. Hoe vind je het dat we op dit moment met z’n allen minder make-up dragen?

Ik vind dat eigenlijk wel de max. Ik denk dat dat gevoel kan doorgetrokken worden tot na de quarantaine. Iedereen draagt nu minder schmink en laat z’n haar uitvetten. Zelf heb ik al drie weken een joggingbroek aan.

Ik hoop dat mensen na de quarantaine beseffen dat je niet massa’s schmink moet dragen om pakweg naar school te gaan.

@elogabias

Stel dat je normaal wel make-up draagt en nu niet, en je post een selfie op Insta en je krijgt daar geen negatieve reacties op, dan denk ik dat dat positief kan zijn voor je zelfbeeld. Ik hoop dat mensen na de quarantaine nonchalanter zullen omgaan met de schoonheidsidealen en beseffen dat je niet massa’s schmink moet dragen om pakweg naar school te gaan.

Over zelfbeeld gesproken. Je werd vorige week plots het onderwerp in een Twitter-rel over pesten omdat je voor WAT WAT een campagne hebt gevoerd tegen pesten, terwijl blijkt dat je lang geleden zelf iemand hebt gepest. Heb je dan niet aan die pest-situatie gedacht toen je de campagne opnam?

Dat is wel door m'n hoofd gegaan, maar als kind besef je nog niet wat voor impact woorden en daden kunnen hebben. Als je 11 jaar bent, wil je vooral bij de groep horen en laat je je al gauw meeslepen. Wanneer je ouder wordt, leer je dat ‘bij de groep horen’ absoluut niet belangrijk is, maar juist jouw eigen persoonlijkheid van jou een uniek persoon maakt en dat pestgedrag uiteraard helemaal niet oké is! 11 jaar geleden was er nog niet dezelfde bewustmaking als nu. Het heeft me eens te meer geleerd dat initiatieven zoals de campagne rond pesten nodig blijven

Lees verder onder de afbeelding.

Zoals we op jouw Insta-profiel kunnen zien, eet je graag hamburgers en andere fast food. Welke invloed heeft de coronacrisis op je eetgewoonten?

De McDonalds is nu gesloten natuurlijk, zelfs de drive-in, maar daar heb ik net voor de lockdown nog wel van geprofiteerd, haha. De frituur is nu gelukkig wél nog open. In mijn gezin koken we veel meer, nu. Niet persé veel gezonder, maar wel vaker, haha.

Ik heb beseft dat ik ook heel veel geld op doe aan iets gaan eten en drinken.

@elogabias

Met ons gezin gaan we bijna elke week op restaurant. Als deze coronacrisis ons een ding heeft geleerd, dan is het hoeveel geld daar naartoe gaat. Eigenlijk kan je evengoed lekker koken thuis.

Ik heb beseft dat ik ook heel veel geld op doe aan iets gaan eten en drinken. Ik ga bijvoorbeeld elke ochtend voor de les een thee halen in de Starbucks. Deze periode is een wake-up call dat daar veel geld naartoe gaat.

Op Instagram postte je een selfie vanop het strand. Hoe is het nu aan de zee?

Ik heb een zonsondergang gezien vanop het strand en daar is nu geen kat. Terwijl dat tijdens deze periode normaal gezien volledig anders zou zijn.

Je hoort het zeewater beiregoed, de zon is aan het ondergaan en dan besef je nog een keer hoeveel geluk je wel hebt, ondanks de hele coronacrisis.

@elogabias

Eigenlijk is dat wel leuk. Je hebt dan echt rust. Je hoort het zeewater beiregoed, de zon is aan het ondergaan en dan besef je nog een keer hoeveel geluk je wel hebt, ondanks de hele coronacrisis.

Als we in de zomer geen activiteiten zoals festivals en reizen mogen doen, wat ga jij dan doen?

Ik heb met mijn vriendin afgesproken dat we een mobilhome gaan huren en ons eigen land gaan verkennen. We trekken België in en gaan de verborgen parels en de bruine kroegen opzoeken.

Wat is jouw ultieme tip om het leuk te houden tijdens de quarantaine?

Je moet nu tijd maken voor de dingen waar je anders geen tijd voor hebt. Dat kleuren vind ik beiretof, of zo’n wandeling. Je moet oog hebben voor de kleinere dingen en die extra hard appreciëren. Als je een mooie boom ziet en je apprecieert die, dan is dat echt leuk.

En volg de maatregelen echt op. Houd de zomer in je achterhoofd. Normaal zat ik nu in Kaapverdië met mijn tante, maar dat is niet kunnen doorgaan. Ik zeur er niet over, want er zijn ergere dingen. Maar ik hoop wel nog steeds dat Pukkelpop kan doorgaan.

Amai, wij ook.

VIRUS MAG is het Instagram-magazine van WAT WAT

7 dagen op 7 brengen we verfrissende en interessante content om de lockdown mee door te komen. Interessante verhalen, vragen aan experten en leuke tutorials, … om jou beter te doen voelen. Check ons elke dag op @watwat_jijweet!

TEKST: Arkasha Keysers FOTO'S: Studio Dada en Elodie Gabias

Nood aan een babbel?

Praat erover