"Deze coronaperiode bekijk ik als een test waar we positiever kunnen uitkomen" | Stijn ismaïl Ledegen in VIRUS MAG

Hey Stijn, hoe gaat het met jou tijdens deze periode?

Het gaat best goed eigenlijk. Ik studeer Rechten aan de VUB en ik moet beginnen studeren, dus veel leuks buitenshuis stond er voor mij sowieso niet op de planning. Normaal ga ik in de paasvakantie wel nog ergens op reis, om even alle stress los te laten voor de blok begint. Dat valt nu weg natuurlijk.

Een aantal jaar geleden kwam je op VRT. In een filmpje vertelde je dat je was bekeerd tot de Islam. Kwam je al van jongs af aan met de Islam in contact?

Eigenlijk niet. Voor mijn bekering had ik weinig contact met moslims. Ik kom uit Aalst en dat is weliswaar een multiculturele stad, maar mijn school en mijn omgeving waren altijd overwegend wit en niet multicultureel.

Vaak is het zo dat mensen zich bekeren wanneer ze iets traumatisch hebben meegemaakt, op zoek naar zingeving. Dat was bij mij niet het geval. Ik was wel altijd geïnteresseerd in de vraag waarom wij leven.

@stijnledegen

Vaak is het zo dat mensen zich bekeren wanneer ze iets traumatisch hebben meegemaakt, op zoek naar zingeving. Dat was bij mij niet het geval. Ik was wel altijd geïnteresseerd in de vraag waarom wij leven. Ik had bijvoorbeeld al veel over het katholicisme gelezen.

In mijn voetbalploeg maakte ik een Islamitische vriend, al was hij geen praktiserend moslim. Met hem ging ik net feesten en andere dingen uitsteken die door de Islam als zondig worden beschouwd.

Toen de ramadan kwam, werd hij plots heel strikt. Dat fascineerde mij. Ik begreep niet waarom iemand die tijdens het hele jaar zondigde tijdens de ramadan plots heel rigide ging leven. Wanneer ik hem vroeg waarom, zei hij ‘omdat mijn ouders dat doen’. Dat vond ik raar, want ik respecteer mijn ouders, maar ik volg hen niet in alles.

Lees verder onder de afbeelding.

Ik ben me daarom meer gaan verdiepen in de Islam. Op school ben ik in contact gekomen met een jongen die me uitgebreidere antwoorden gaf. Die jongen nodigde me uit naar de moskee. Daar heb ik het eerste hoofdstuk van de Koran gelezen en dat vond ik heel waardevol.

Volgende week start de ramadan. Hoe ga je die doorbrengen in combinatie met de coronamaatregelen?

Als bekeerling beleef je ramadanperiode meestal niet op dezelfde manier als andere moslims. De anderen komen tijdens de iftar (de feestelijke maaltijd na zonsondergang, red.) samen met hun familie. Elke avond trekken ze naar een ander familielid. Het sociale speelt een grote rol in hun ramadanbeleving.

Als bekeerling moet je jezelf motiveren om vol te houden, niet omdat het fysiek moeilijk is, maar vooral omdat je niet echt iemand hebt met wie je die mooie momenten kan delen. Mijn ouders, mijn broer en twee zussen zijn allemaal atheïstisch. Het is niet zo dat mijn moeder me komt wekken voor zonsopgang om nog gauw iets te eten.

Voor mij betekent de ramadan na zonsondergang patatjes, groenten en vlees opwarmen in de microgolf. Daarin voel ik me soms wel wat alleen, ja.

@stijnledegen

Voor mij betekent de ramadan na zonsondergang patatjes, groenten en vlees opwarmen in de microgolf. Daarin voel ik me soms wel wat alleen, ja. Maar het is mijn eigen keuze. Ik verwacht niet van mijn familie dat ze er rekening mee houdt. En als je je eenzaam voelt, sta je ook beter stil bij de dingen, en ontdek je ook waar je sterktes liggen.

Ben je soms angstig tijdens deze periode?

Nee. Moslims vertrouwen op de lotsbestemming en de wijsheid van God. Deze coronaperiode bekijk ik als een test waar we positiever kunnen uitkomen. Ik maak me niet druk. Ik zie er ook de voordelen van in. De mensen zijn bewuster en verdraagzamer geworden. Economisch gezien heb je enorm veel nadelen, maar op menselijk vlak gaan we er misschien wel op vooruit.

Traditioneel komen familie en vrienden samen tijdens de ramadan, de moskeeën trekken extra volk, de winkels blijven later open... Dat kan nu allemaal niet meer. Hoe zal de Ramadan er dit jaar uitzien voor jou?

Zoals gezegd is er voor mij – ten opzichte van de meeste andere moslims – geen grote verandering in het sociale aspect van de ramadan, ik beleef die sowieso meer op mijn eentje.

Er is wel een spiritueel verschil. Na het eten ga ik doorgaans naar de moskee, waar de hele gemeenschap dan samen bidt. Dat geeft een enorm samenhorigheidsgevoel. Nu zal ik alleen in mijn kamer moeten bidden. Ik ben bang dat we elkaar daardoor een beetje gaan kwijtraken.

Lees verder onder de afbeelding.

Wordt het zwaarder nu? Of is iedereen nu net extra solidair?

De islam werkt volgens de maankalender en daarom valt de periode telkens een week vroeger in het jaar. De dagen zijn daarom nu een klein beetje korter dan vorig jaar. Op het vlak van niet eten en drinken wordt het dus iets makkelijker dan vorig jaar.

Wat deze hele coronaperiode nu aan solidariteit en broederschap teweegbrengt, dat is precies waarvoor de ramadan dient.

@stijnledegen

Maar mijn moslimvrienden zijn wel teleurgesteld, depressief bijna, omdat dat familiale aspect wegvalt voor hen. De ramadan is doorgaans echt een familiemaand. Je staat stil bij wie je rondom je hebt, je geeft en krijgt cadeautjes en gaat bij iedereen op bezoek.

Wat deze hele coronaperiode nu aan solidariteit en broederschap teweegbrengt, dat is precies waarvoor de ramadan dient.

Zal je je dit jaar eenzamer voelen tijdens de ramadan?

Nee, niet echt. Toen ik me op mijn 17de bekeerde, had niet iedereen begrip en respect voor de keuze van mijn nieuwe levensovertuiging. De eerste jaren waren de eenzaamste, het kan dus alleen maar beter worden.

Lees verder onder de afbeelding.

Sta je in contact met andere bekeerlingen? Hoe zullen zij de ramadan beleven?

Dat verschilt. Ik heb een hele goede vriend die zich ook heeft bekeerd, maar hij is al getrouwd. Met zijn vrouw kan hij de ramadan natuurlijk samen beleven. Andere bekeerlingen die ik ken, zitten ook vaak alleen, maar kunnen net als ik goed relativeren.

Heb je een tip om de ramadan zo zinvol mogelijk te beleven?

Ik denk dat alles draait om het zo goed mogelijk inplannen van je tijd. De ramadan dient niet enkel om calorieën te verbranden, ze dient ook om je ego te verbranden.

Ik zou tegen andere moslims zeggen: je kan niet meer naar je familie of de moskee nu, gebruik die vrijgekomen tijd voor zingeving, zoals de Koran lezen, video’s over de islam bekijken of praten over zingeving met je familie.

VIRUS MAG is het Instagram-magazine van WAT WAT

7 dagen op 7 brengen we verfrissende en interessante content om de lockdown mee door te komen. Interessante verhalen, vragen aan experten en leuke tutorials, … om jou beter te doen voelen. Check ons elke dag op @watwat_jijweet!

TEKST: Arkasha Keysers FOTO'S: Stijn ismaïl Ledegen