Hoe blijf ik positief tijdens een crisis?

Nood aan inspiratie voor coronaproof activiteiten?

Ontdek hoe het virus zich precies verspreidt en hoe je op een veilige manier dingen kan doen met vrienden en familie. 

Er gebeurt tegenwoordig veel dat ons bang, ongelukkig of ongerust kan maken. Misschien word je wel bang van al het nieuws over corona, of van het idee dat je naar buiten moet. Je bent zeker niet alleen!

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kan doen om zelfs tijdens een crisis positief te blijven.

Het is oké!

Soms is het nodig om eventjes down te zijn. Iedereen heeft mindere dagen. Geef jezelf wat tijd, wees niet te streng voor jezelf en laat je emoties toe.

Ben je dagen na elkaar ongelukkig? Dan is het wel nodig om terug uit die donkere tunnel te kruipen. Probeer dan deze dingen.

Praat erover

Het is helemaal oké om te praten met iemand die je vertrouwt of om hulp te zoeken. Ook al is dat moeilijk, je zal je er achteraf beter door voelen. Je kan ook openhartig met je ouders over gevoelige onderwerpen praten.

Praat je liever met iemand die jou niet kent? Dan kan je anoniem terecht bij Awel. Check hun contactgegevens in het blokje PRAAT EROVER.

Hou contact met je vrienden en familie

Je mag een beperkt aantal mensen zien. Maar misschien hou je liever nog eventjes digitaal contact met je familie en vrienden. Dat is oké. Doe vooral wat goed voelt.

Help andere mensen

In tijden van crisis komen mensen vaak samen om elkaar te steunen. Er zijn verschillende manieren om andere mensen te helpen tijdens de coronacrisis. Door andere mensen te helpen, krijg je het gevoel dat je een positief verschil kunt maken.

Blijf in beweging

Sporten is goed voor je lichaam en je geest. Ondertussen zijn er alweer veel mogelijkheden om ook buitenshuis te sporten. Zo mag je weer gaan trainen, fitnessen, zwemmen of andere sporten beoefenen.

Ontspan voldoende

Het is heel belangrijk om tijd te maken om te ontspannen. Op die manier kan je de drukke wereld om je heen eventjes ‘uitschakelen’. Een boek lezen, je huisdier knuffelen of ademhalingsoefeningen zijn maar een paar voorbeelden.

Onthoud dat niet alles online waar is

Als je het nieuws wilt volgen, doe je dat beter via betrouwbare kanalen. Fake news gaat vooral rond op sociale media, en is niet altijd even makkelijk om fake news te herkennen. Je hoeft het nieuws ook niet constant te volgen. Leg je telefoon even aan de kant wanneer het je te veel wordt.

Het voelt misschien niet juist om vrolijk en gelukkig te zijn tijdens een crisis. Toch is het belangrijk om dingen te blijven doen die jou gelukkig maken. Kan je toch niet stoppen met piekeren? Probeer je gedachten dan te ordenen met het dagboek van Chrostin.

FOTO: Gian Cescon

Nood aan een babbel?

Praat erover