Hoe ga jij om met de coronasituatie?

Deze corona crisis is heel heftig voor mij geweest. Mijn ouders zijn al een lange tijd uit elkaar en dat is erger tussen hun geworden en mijn broer is ook thuis weg bij mijn papa. Mama en papa praten bijna niet meer. Maar bij mezelf.. gaat het ook heel slecht. Heb sinds kort te horen gekregen dat ik autisme heb na 1 zelfmoord poging. Dit gebeurde ook tijdens de corona crisis want het was echt heel zwaar voor mij

T, 14 jaar

Ik ben me meer en meer gaan afsluiten van mijn omgeving. Ze merken het niet, maar ik vertel bijna geen gevoelige en persoonlijke dingen meer. Ik blijf altijd oppervlakkig en mijn problemen verwerk ik alleen. Daardoor kan ik wel beter tegen de plagerijen op school. Ik val een beetje uit de boot en word daar vaak door geplaagd. Ik heb geleerd om mijn hart af te sluiten en dat raakt me nu niet meer. Tegenwoordig gaat het wel al beter. Ik kan meer en meer persoonlijke dingen uiten tegen mijn omgeving. Ik voel me ook al veel beter. Het is een tijd slechter met me gegaan, maar uiteindelijk ben ik er ook sterker uitgekomen.

Anoniem, 14 jaar

Ik ben erg onzeker over alles. Wanneer eindigt het? Is vaccineren wel de juiste oplossing? Wat gebeurt er overal? Wat gaat er gebeuren? Wat mag wel of niet? Zoveel vragen altijd. Op de basisschool werd ik gepest, dus die lockdown was niet erg. Nu voel ik me veel beter, maar afspreken met vrienden gaat heel moeilijk door Corona. Ik wacht tot het moment waarop het terug goed en wel gaat:)

Sanne, 13 jaar

Ik ga met de Corona situatie veel slechter mee om dan 2 jaar geleden. In het begin was het nog beetje leuk, geen examens geen online les. Ik was 16 en nu ben ik 18. Ik heb het gevoel dat 2 jaar lang van mijn tienerjaren is verpest door Corona en voel me daar wat kut over om het zo te zeggen. Ik en denk nog vele andere jongeren zijn het stil aan beu geworden. Door Corona ben ik zo een huismusje geworden door dat je altijd maar moest opletten met wie je in contact komt en binnen moest blijven. Laten we zeggen ik ben een introvert geworden en heb het gevoel dat ik in die 2 jaar de beste tijd van mijn leven moest hebben als Corona er niet was..

Dew, 18 jaar

De lockdowns vond ik niet zo fijn. Ik kon wel langer slapen, maar ik ging minder naar buiten en bewoog daardoor ook minder. Ook zag ik mijn vrienden minder, waardoor ik me soms best wel eenzaam voelde. Soms ontstaan er ook discussies, omdat mijn vrienden en ik het er niet met elkaar eens zijn over dit onderwerp en elke keer dat ik nieuws hoor over corona maakt dat me minder blij.

Kaka, 14 jaar

Ik voel me erdoor niet goed in mijn vel en heb veel stress. Ik moet op stresscursussen in het nieuwe trimester en hoop ook dat deze gaan werken. Ik vind de lockdowns niet leuk, want ik heb dan minder contact met mijn vrienden, omdat mijn wiFi niet altijd even goed werkt door werken in mijn straat.

Anoniem, 16 jaar

Persoonlijk heeft het voor mij een positieve en negatieve invloed gehad op mijn zelfontwikkeling. Langs de ene kant ben ik nu veel zekerder geworden over mezelf als persoon, maar zit nu met het probleem dat ik minder goed contact kan maken met mensen door al die regels en lockdowns

Flo, 17 jaar

Ik vind het heel stom want je moet altijd een mondmasker dragen en je kan niet met je vrienden afspreken. Op school moet je ook een mondmasker dragen en zijn er regels terwijl je dat echt heel storend is. Je kan ook veel minder doen je mag met minder winkelen, afspreken, café,... en nog ZOVEEL MEER. De corona wordt nu nog erger doordat de Nederlanders nu naar België komen ondanks hun winkels allemaal gesloten zijn wegens corona. Nu is het overal veeel drukker in het stad en Wijnegem shoppingcenter. Zo druk ik draag nu een ffp2 mondmasker ze zouden het beter gaan verplichten. De scholen kunnen ook toe gaan. Als ze HEEEL België in quarantaine zetten voor twee weken of meer en dat ze echt niet naar buiten mogen behalve wandelen met mondmasker en winkelen en veel controles als ze DAT zouden doen dan zou corona al LANG voorbij zijn geweest. Maar ze beslissen altijd fout als de cijfers dalen gaan de regels minder streng zijn zodat er weer mag en meer besmet kan worden en als het weer veel besmettingen zijn gaan ze strengere regels invoeren en dan gaat het weer heel de tijd de piek gaat heel de tijd omhooggevallen dan omlaag, omhoog, omlaag , omhooggevallen enzo weer 2 JAAR VERDER ongelofelijk

Isabel, 13 jaar

Ik heb mijn eindejaarsreis gemist, galabal gemist, geen proclamatie gehad en al bijna 2 jaar op de hogeschool en amper mensen kennen. Ik heb belangrijke audities gemist en ben in een depressie beland.

Anoniem, 19 jaar

Ik ben mentaal volledig op. Waardoor ik fysiek ook op ben. Er zit niks meer in mij. Alle energie is uit mij gezogen door heel deze situatie.

Simka, 19 jaar

Het heeft meer effect op jongeren dan de mensen denken. Ikzelf heb veel meer mental breakdown gehad, omdat we minder contact kunnen hebben met de buitenwereld, we kunnen minder afspreken met familie en vrienden …

Anoniem, 16 jaar

Ik zit nog op school en heb autisme. Ik begrijp niet alles door een mentale beperking en heb ook epilepsie. Ik voel me al een tijdje niet goed in men vel doordat er de laatste tijd veel is gebeurd op school en thuis. Op school kan ik er wel terecht met alles.

Mieke, 23 jaar

Persoonlijk heeft het mij zekerder gemaakt. Ik voel me angstig en niet goed op school dus ik was opgelucht dat er een lockdown was, ik had tijd voor mezelf en ik voelde me minder onzeker onder een mondmasker. Ik hou ook niet van drukke plekken dus ik was blij dat iedereen thuis moest blijven, al weet ik dat niemand het daar mee eens is.

Anoniem, 12 jaar

Ik vind dit een hele vervelende periode, dit zou de tijd van mijn leven moeten zijn. Ik zou nieuwe sociale contacten moeten leggen, feesten, gewoon heel de wereld ontdekken. Er wordt naar mijn mening op dit moment gekeken naar de jongeren alsof dit niet moeilijk is voor ons en een beetje soep gaat daar niet bij helpen. Ik zeg niet dat daarmee alle protesten worden goedgekeurd, want dat is helemaal niet goed en laf tegenover jezelf en je familie en vrienden. Ouderen en zelfs onze ouders voelen niet hoe het is om je jeugdjaren waarin je zoveel zou moeten leren en ontdekken zomaar voorbij vliegen. Ik weet dat dit een moeilijke situatie is voor iedereen, maar ik denk dat dit voor jongeren mentaal het zwaarst is.

Laura, 17 jaar

Ik vind het echt een stomme periode. Ik zit op dit moment in quarantaine en heb me vanochtend laten testen. Ik snak naar vrijheid en leven zonder corona.

Rita, 14 jaar

Normaal sport ik veel maar nu gaat dat niet meer ik vind het saai om steeds binnen te blijven zonder buiten te sporten

DON, 16 jaar

Ik vind persoonlijk dat mijn ouders iets te hard overdrijven in de maatregelen, ik mag echt bijna niks meer en dat vind ik niet tof.

Warre, 12 jaar