Hoe kan ik andere mensen helpen tijdens de coronacrisis?

Voel je je kiplekker en wil je deze crisis niet zomaar ondergaan? Top van jou! Heel wat mensen zoeken hulp. En misschien kan jij die bieden. Maar houd het wel veilig en volg de instructies van de overheid op.

Wat kan je doen?

Mondmaskers maken, boodschappen doen voor zieke buren, oppasser worden bij kindjes van een verpleegster of bijles geven aan kinderen met een (taal)achterstand. Er zijn heel veel handen nodig om dit virus tegen te gaan.

Op Vlaanderenhelpt.be vind je heel wat initiatieven waarvoor je je kan inzetten. Je vindt er ook een overzicht per gemeente. Registreer je als vrijwilliger. Dan ben je meteen ook verzekerd mocht er een ongeval gebeuren. Dat kan wel alleen als je dit jaar 18 jaar wordt of ouder bent.

Heb je een medische achtergrond? Dan kan je je inschrijven als medische reserve. Als het nodig is, kunnen ziekenhuizen, huisartsenwachtposten of andere zorgverstrekkers jouw hulp inschakelen. Vrijwilliger kan je niet zijn in de privé-sector. Dus bijspringen bij een zelfstandige, privé-praktijken, supermarkten of apothekers kan niet.

Houd je natuurlijk ook aan de veiligheidsvoorschriften. Zet boodschappen op de dorpel, bel aan en vertrek. Ga ergens thuis babysitten en vang niet 10 kindjes tegelijkertijd op. En blijf je handen wassen!

Leen Gijs, reporter van StampMedia, ging oudjes in een rusthuis helpen Skypen met hun familieleden.

Nood aan een babbel?

Praat erover