Hoe kan ik veilig mondmaskers kopen online?

Door de coronacrisis duiken er heel wat fake webshops op die zogezegd mondmaskers verkopen. In werkelijkheid krijg je de mondmaskers nooit aan.

Gebruik deze tips als je online mondmaskers wil kopen:

Tips om veilig online te shoppen

1. Neem je tijd en koop niet impulsief.

2. Weet bij wie je koopt. Kijk na of je een geografisch adres, contactgegevens en algemene voorwaarden kan vinden.

3. Vergelijk gelijkaardige aanbiedingen en prijzen.

4. Stel vragen aan de verkoper.

5. Controleer of je na aankoop een aankoopbewijs of bestellingsbevestiging hebt ontvangen (dit kan via mail). Is dat niet gebeurd? Vraag het dan onmiddellijk aan je verkoper.

6. Binnen de Europese Unie mag je producten meestal terugsturen als ze je niet bevallen. Dat noemen we het herroepingsrecht en kan tot 14 dagen nadat je je product hebt ontvangen. Meer informatie en de voorwaarden vindt je op www.eccbelgie.be.

7. Bij aankopen binnen de Europese Unie ben je als consument beter beschermd. Dat komt door de gemeenschappelijke en strenge regels.

8. Check of de website een keurmerk of trustmark heeft.

9. Zoek reacties op over de verkoper.

Koop niet online als...
  • het te mooi klinkt om waar te zijn.
  • een verkoper een groot aantal moeilijk te vinden objecten aanbiedt.
  • een doorgaans duur object aan een extreem lage prijs aangeboden wordt.
  • je geen duidelijke en betrouwbare contactgegevens vindt van de verkoper.
  • je ongevraagd een aanbieding krijgt.
Let op!
  • met de website waarop je iets koopt. Een URL die eindigt op .be of .nl is niet automatisch een Belgische of Nederlandse website. Zoek naar betrouwbare contactgegevens.  
  • met namaak. Namaakproducten mogen niet gekocht of verkocht worden. Koop je toch namaak? Dan kan de douane het product in beslag nemen. De merkhouder van het product kan zelfs een schadevergoeding van jou eisen. Meer informatie over namaak vind je bij ECC België.  
  • met betaalknoppen op het internet. Soms ben je gebonden aan een overeenkomst na het klikken op een knop 'betalen' of 'bestellen met betaalverplichting'. Je kan dan achteraf een factuur in de brievenbus krijgen. Als alles correct verlopen is, moet je ook effectief betalen.

Bescherming

Let op met bijkomende kosten wanneer je koopt van verkopers buiten de Europese Unie. Op Kieskeurig.be kan je webwinkels vergelijken.

Voor gratis juridisch advies en bemiddeling met verkopers bij aankopen in een andere lidstaat van de Europese Unie, neem contact op met het Europees Centrum voor de Consument.

Niets besteld, en toch wordt er een vreemd pakketje op jouw naam geleverd? Word je gedwongen ervoor te betalen? Niet doen!

Meer tips om online te shoppen?