Iemand overtreedt de regels. Hoe reageer ik?

Spreek die persoon aan

Andere mensen op hun asociaal gedrag wijzen kan heel lastig zijn. Je wilt natuurlijk niet dat die persoon agressief reageert. Daarom moet je zelf op een rustige manier praten:

  • Reageer objectief. Probeer het gedrag zó concreet te verwoorden dat de ander er eigenlijk niets tegenin kan brengen: “Je staat op minder dan 1,5 meter afstand”.
  • Toon begrip voor de situatie. De hele situatie is voor niemand leuk. Een geïrriteerde opmerking maakt het alleen maar erger. Zeg dus: “Ik begrijp dat het vervelend is om je aan al die regels te moeten houden.”
  • Vertel wat dat gedrag met jou doet. Welke gevoel krijg jij bij het gedrag van die persoon? Bijvoorbeeld: “Ik maak me een beetje ongerust over mijn gezondheid en die van mijn familie.”
  • Maak van je boodschap een vraag. Je wilt iets van die persoon gedaan krijgen: dat die zijn of haar gedrag aanpast. Verwoord dat niet als een instructie, maar als een vraag: “Zou je kunnen helpen door wat meer afstand te houden?”

Meld het bij de politie

Heeft een respectvol gesprek niet geholpen? Meld dan aan de politie dat die persoon de regels blijft overtreden. Doe dat niet via de noodnummers 101 en 112, maar wel bij je lokale politie. Je kan ook online aangifte doen.

Wat gebeurt er dan met zo’n aangifte?

FOTO: King's Church International

Nood aan een babbel?

Praat erover