Ik ben iemand verloren. Hoe kan ik rouwen als ik niemand mag knuffelen?

Ben je iemand verloren? Of ben je net voor de lockdown geconfronteerd met het verlies van iemand die je heel graag zag? Voel je je nu heel alleen in jouw rouwproces?

Als je rouwt, dan kan deze periode van lockdown bijzonder zwaar zijn.

Misschien voel je je ontzettend verdrietig, boos of in de war? Misschien overvalt jou een gevoel van eenzaamheid? Of angst om nog mensen die je graag ziet te verliezen? Het kan zelfs zijn dat je helemaal niets voelt. Al die gevoelens zijn normaal.

Fysieke nabijheid kan zoveel deugd doen, nu beseffen we dat meer dan ooit. Hoe graag je misschien een echte knuffel wil geven, dat kan nu even niet. Maar dat wil niet zeggen dat je niet emotioneel verbonden kan zijn.

Wat kan je doen?

  • Wees zacht en zorg voor jezelf. Het is helemaal oké en ook normaal dat je het allemaal niet zo goed weet, dat je gedachten en gevoelens heel wisselvallig kunnen zijn.
  • Laat iemand bij wie je je goed voelt en die je vertrouwt, weten hoe je je voelt. Het kan zoveel deugd doen om te kunnen delen en erover te praten. Wil je dit liever anoniem doen? Dit kan via chat, e-mail of telefoon bij de organisaties in het blokje PRAAT EROVER.
  • Denk na over een plek of richt een plekje in waar je naartoe kan of wil gaan als je verdrietig of kwaad of wat-dan-ook bent. Houd het wel in de buurt.
  • Doe wat op dit moment het beste voelt voor jou. Wil je ruimte maken voor jouw verlies? Bijvoorbeeld door foto’s te bekijken, naar zijn of haar lievelingsmuziek te luisteren? Doe dat dan vooral. Wil je liever focussen op andere zaken? Sporten, nieuwe series bekijken, op zoek gaan naar een studentenjob? Ook dat is helemaal prima. Net als even helemaal geen zin hebben om ook maar iets te doen.
  • Durf zeggen waar je nood aan hebt of zin in hebt. Mensen rondom jou willen graag helpen of troosten, maar weten soms niet goed wat ze kunnen zeggen of doen.
  • Lachen mag. Als je even zin hebt in afleiding of plezier maken, doe dat dan gewoon. Dat mag er ook gewoon zijn tijdens jouw rouwproces en betekent niet dat je je dierbare niet meer mist.

FOTO: Nick Owuor (astro.nic.visuals)

Nood aan een babbel?

Praat erover