"Ik ben vrij average... Ik voel me niet beter dan de rest" | Average Rob in VIRUS MAG

Hey Rob! Of spreek ik je aan met Robert, je echte voornaam?

Mijn familie en vriendin zeggen Robert, maar de meeste vrienden zeggen Rob. Er hebben ook al mensen serieus gevraagd of Average mijn voornaam is. Ja, zeg ik dan, en Rob is mijn achternaam.

Je bent bekend als Average Rob, maar ook als Shitty Rob. Hoe average en shitty ben je eigenlijk?

Ik ben vrij average. Het werk dat ik voor Humo en StuBru mag doen, is niet zo average, daar dromen veel mensen van, maar mijn persoonlijkheid is vrij average. Ik voel me niet beter dan de rest. En shitty... ik voel me niet zo shitty. Ik geef niet zoveel om reacties of meningen van mensen. Ik heb gewoon niet zoveel schaamte.

Lees verder onder de afbeelding.

Wie is Rob écht?

Ik ben opgegroeid in Overijse en woon nu in Hoeilaart, bij het Zoniënwoud. Ik heb een masterdiploma in Advertising & Marketing.

Hebben je dorp en je diploma dan zo’n invloed op wie je bent?

Ja, eigenlijk wel. Mijn accent heb ik uit mijn dorp. Ik ben tweetalig opgevoed. ‘Boitten’ is nu een populair woord, maar in mijn dorp zeggen we dat al 15 jaar.

Soms kom ik mensen tegen die op de een of andere manier duidelijk maken dat ze niet in mij geloven. Hen wil ik ongelijk geven.

Average Rob

En ik vertel je dat ik een master heb, omdat ik het gevoel heb dat sommige mensen denken dat ik nooit gestudeerd heb. Dat ik maar een ‘clown’ ben die grappige filmpjes maak. Soms kom ik mensen tegen die op de een of andere manier duidelijk maken dat ze niet in mij geloven. Hen wil ik ongelijk geven. Eigenlijk heb ik geluk dat er zulke mensen zijn. Hun scepsis stuwt me verder.

In een interview met De Morgen zeg je dat je je snel verliest in dingen die er niet toe doen en dat je perfectionisme je creativiteit soms verlamt. Vind je het moeilijk om een social media-post los te laten?

Ik heb me voorgenomen om meer ‘fuck it’ te denken. Soms ben je met één grapje zo lang met verzinnen, filmen en monteren bezig, dat het verrassingseffect eraf is. Dan weet je op den duur niet meer of het grappig is. Ik vraag daarom altijd een tweede mening, meestal is dat mijn vriendin. Ik heb wel geleerd om meer los te laten. Als je iets niet post, dan is het meestal niet omdat je het zelf niet goed vindt, maar omdat je denkt dat de anderen het niet goed vinden. Dat is eigenlijk zonde. En een klein lachje is ook al oké hé. Het hoeft niet altijd hilarisch te zijn.

Lees verder onder de afbeelding.

Dit bericht bekijken op Instagram

once upon a barf in hollywood... 🤢💔

Een bericht gedeeld door Average Rob (@averagerob) op

Met Average Rob maakte ik op een bepaald moment posts die viraal gingen. Dan begin je een niveau te stellen voor jezelf. Dat niveau was minder en minder haalbaar, de funniness en vernieuwing waren eraf. Ik had een piek bereikt. Mensen kennen het concept, ze vinden het grappig, maar het blijft niet creatief. Daar heb ik mee vastgezeten. En dus heb ik dat andere profiel aangemaakt.

Hecht je dan veel belang aan je likes?

Ik denk dat je sowieso belang moet hechten aan je likes. Ik zie een like als een vorm van appreciatie. Als iemand mijn post liket, dan vindt die persoon dat cool. Die likes zijn voor mij een applausje. Maar je moet je likes wel verdienen. Mensen die likes kopen, dat is zoals een comedian die de zeteltjes in zijn eigen zaal koopt.

In datzelfde interview zeg je dat eenzaam zijn je grootste angst is. Voel je je nu eenzaam in de lockdownperiode?

Nee, want ik ben met veel leuke dingen bezig. Ik zit op een high op dit moment. Ik krijg veel liefde, ookal is die virtueel.

Nu het rustiger is, besef ik dat ik te veel aan het werken was voor andere mensen en te weinig voor mezelf. Ik had een beetje het gevoel dat ik mezelf aan het verliezen was.

Average Rob

Brengt de lockdown voor jou ook opportuniteiten?

Niet op het vlak van werk, want er zijn veel projecten afgelast, maar voor mij persoonlijk wel. Nu het rustiger is, besef ik dat ik te veel aan het werken was voor andere mensen en te weinig voor mezelf. Ik had een beetje het gevoel dat ik mezelf aan het verliezen was.

Hoe doe je dat, je eigen werk creëren?

Als je creatief wil zijn en er iets van wil maken, dan is het belangrijk dat je veel maakt en dan test wat werkt en wat niet. Veel mensen onderschatten het werk dat je erin moet steken. Als je een video maakt, moet je de basis snappen van montage en kleur en geluid. Je moet je idee ook kunnen omzetten. Creativiteit is veel ideeën hebben, maar ook veel techniek gebruiken. En je moet kunnen storytellen. Ik zou zeggen: niet twijfelen, gewoon maken. Als het af is en je bent er niet fier op, dan kan je er nog altijd voor kiezen om het niet te delen.

Lees verder onder de afbeelding.

Social media even buiten beschouwing gelaten, hoe is jouw sociale leven, nu?

Ik game veel met mijn vrienden, en dan praten we ondertussen. Voor de rest is het WhatsAppen, Zoom en Houseparty. En ik kan er ook wel van genieten om chill thuis te zijn.

Ik kan aan iedereen aanraden om in een aparte ruimte te werken. Dan loop je elkaar niet voor de voet. Ik word blij om haar te zien als ze een koffie komt halen.

Average Rob

Je woont samen met je vriendin? Zitten jullie soms op elkaars lip?

Nee, we komen supergoed overeen. Zij werkt boven en ik beneden. ’s Middags tijdens het eten en ’s avonds zien we elkaar. Ik kan aan iedereen aanraden om in een aparte ruimte te werken. Dan loop je elkaar niet voor de voet. Ik word blij om haar te zien als ze een koffie komt halen.

Je zou voor Humo deze zomer verslag uitbrengen op de festivals. Dat gaat nu niet door. Hoe blik je vooruit op de zomer?

Ik denk dat ik vooral eigen projecten en eigen content ga maken. Ik heb een YouTube-idee dat ik wil uitwerken en waar ik tijd in ga steken. Ik zal ook creatief moeten zijn om centen binnen te halen natuurlijk, maar ik ga zien wat er op mij af komt. Er komt wel iets uit de bus, ik heb er vertrouwen in.

Wat ga jij in het weekend doen? Waar laad je van op?

Mijn vriendin en ik willen een huis kopen. In het weekend gaan we vaak wandelen in de buurt om inspiratie op te doen. We weten niet of we zelf willen bouwen of iets renoveren. Dus het is wel leuk om al eens te bekijken wat de opties zijn. Ik haatte wandelen altijd. Nu vind ik het eigenlijk wel rustgevend. En series kijken. Op dit moment kijken we naar Afterlife van Ricky Gervais. Naar hem kijk ik wel op. Hij is een slimme comedian, niemand kan hem pakken op wat hij zegt want hij heeft altijd een weerwoord. Ook is hij koning van de zelfspot. Dat is in mijn ogen de beste comedy.

VIRUS MAG is het Instagram-magazine van WAT WAT

7 dagen op 7 brengen we verfrissende en interessante content om de lockdown mee door te komen. Interessante verhalen, vragen aan experten en leuke tutorials, … om jou beter te doen voelen. Check ons elke dag op @watwat_jijweet!

TEKST: Arkasha Keysers FOTO'S: Average Rob