Ik kan niet stoppen met piekeren. Wat nu?

Piekeren is een natuurlijke reactie die we hebben als we problemen tegenkomen. Onze hersenen proberen een oplossing te zoeken voor het probleem en blijven allerlei oplossingen bedenken. Soms weten onze hersenen van geen ophouden en blijf je maar piekeren.

Wanneer wordt piekeren een probleem?

Sommige mensen piekeren sneller en vaker dan anderen. Bijvoorbeeld mensen die graag alles perfect willen doen, mensen met veel angsten of mensen die hard bezig zijn met wat anderen van hen denken. Piekeren wordt pas een probleem als je er zelf last van krijgt en het moeilijk vindt om ermee te stoppen.

Hoe langer een piekerperiode duurt, hoe moeilijker het wordt om die te controleren. Je kan dus best iets aan je piekergedachten doen van zodra je merkt dat het echt lastig wordt om je gedachten te verzetten.

Hoe kan ik stoppen met piekeren?

Dit zijn enkele algemene tips om te stoppen met piekeren die voor iedereen anders helpen. Het is dus heel normaal als sommige tips beter of slechter werken voor jou.

  • Merk op dat je aan het piekeren bent. Dat klinkt logisch, maar soms gebeurt het piekeren zonder dat je het beseft. Vooral in het begin merk je soms niet dat je aan het piekeren bent, maar pas nadat het al een tijdje bezig is en je er last van krijgt.

  • Benoemen dat je aan het piekeren bent. Je kan luidop of in gedachten zeggen "Ik ben weer aan het piekeren."

  • Zoek afleiding. Je kan muziek opzetten, een gedicht schrijven of iets anders doen dat je graag doet. Je kan op voorhand opschrijven wat je gaat doen als je weer aan het piekeren bent. Dan wordt het makkelijker om een leuke afleiding te vinden.

  • Iets fysieks doen. Piekeren zit in ons hoofd, dus je kan proberen focussen op je lichaam van zodra het begint. Gaan sporten, in de tuin graven, een smoothie maken, ... alles kan.

  • Erover praten. Door erover te praten met je ouders, vrienden of andere vertrouwenspersoon neem je in je hoofd wat afstand van je zorgen.

  • Houd een piekerkwartiertje. Spreek met jezelf af dat je 15 minuten lang volop mag piekeren en dat je er daarna mee stopt.

  • Zet je piekergedachten op papier. Schrijf ook op wat je van die gedachten vindt en schrijf de oplossingen die je van anderen krijgt erbij. Maak dus een soort van piekerdagboek. Je zorgen opschrijven doet je afstand nemen en zo'n dagboek is ook een handig overzicht als je er toch ooit met een professional over wil praten.

  • Probeer te aanvaarden wat je niet kan veranderen. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Probeer te kijken wat al die piekerperiodes hebben opgeleverd (dat zal niet zo veel zijn). Probeer dan te kijken naar momenten die je wél iets hebben opgeleverd (bijvoorbeeld als je een uur met een tekening bent bezig geweest). Zo weet je de volgende keer dat je je zorgen maakt beter welke activiteit je helpt met het vinden van een oplossing.

Voel je niet schuldig als sommige tips niet meteen lukken. Er kunnen heel veel redenen zijn waarom het niet altijd lukt en die zijn niet jouw schuld. Herhaal de tips. Hoe meer je het piekeren van bij het begin stopt, hoe beter je hierin wordt en hoe meer je al die opeenvolgende gedachten gaat kunnen beheersen. Oefening baart kunst, ook bij gedachten.

Wil je graag met iemand over je piekergedachten praten? In het blok PRAAT EROVER zie je waar je terecht kan voor een goed gesprek.

Je hart luchten zonder gesprek?

Op Heyhoeist.be kan je jouw verhaal kwijt. Zij maken dan van jouw verhaal podcasts, teksten of gedichten.

Let op: het is géén hulplijn. Wil je met iemand praten? Check dan het blokje PRAAT EROVER op deze pagina.

FOTO: Yang Deng

Nood aan een babbel?

Praat erover