Ik moet naar school en ben bang om corona te krijgen. Wat nu?

Je hoeft niet bang te zijn. Je school moet heel wat richtlijnen volgen opdat jij veilig naar school kan gaan.

Maar het schooljaar ziet er natuurlijk wel wat anders uit dan andere jaren.

Je moet bijvoorbeeld een mondmasker dragen in het klaslokaal. En misschien moet je ook wel weer wennen aan contact met andere mensen?

De angst die je voelt om terug naar school te gaan, is dus volkomen normaal.

Angst komt spontaan naar boven wanneer we ons onveilig voelen. Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling versnelt, je begint te zweten, ...

Deze angstreacties helpen je alert te blijven en jezelf te beschermen tegen gevaar.

Daarom is het logisch dat je dit voelt als je je veilige bubbel verlaat. Gelukkig gaat die angst vanzelf ook weer weg zodra je merkt dat de kust veilig is.

Tips om je angst onder controle te krijgen

  • Let op je eigen angst-signalen: moeilijk concentreren, buikpijn, bange gevoelens, onverklaarbare lichamelijke klachten, … Als je de angst onder controle wilt krijgen, is het handig dat je die signalen ook herkent als angst.
  • Praat erover met een vriend(in), je ouders, een familielid, een leerkracht, … Samen kun je nadenken over wat jou kan helpen.
  • Neem tijd voor jezelf. Verlies jezelf niet uit het oog. Wat vind je belangrijk voor jezelf nu? Waar heb je nood aan?
  • Stap voor stap. Gun jezelf de tijd om te wennen aan het idee van terug naar buiten gaan. Stap voor stap is oké. Welke stapjes kun je eerst proberen te zetten?
  • Doen! Meestal proberen we de dingen te vermijden die ons bang maken. Maar eigenlijk moet je brein net leren dat het oké is om terug naar buiten te gaan. Laat je brein en je lichaam merken dat de kust veilig is en dat je die angstgevoelens mogen loslaten.
  • Zoek op tijd hulp. Blijf je angstig en blokkeert dit jou? Blijft het moeilijk om terug naar school te gaan en je te concentreren op de leerstof? Dan is het belangrijk om hulp te zoeken en er niet mee te blijven zitten! Je kan terecht bij het JAC, het CLB of de leerlingbegeleiding bij jou op school. Zie het blokje 'PRAAT EROVER'

Nood aan een babbel?

Praat erover