"Jongeren van nu gaan de toekomst net heel mooi maken" | Hanne Verbruggen van K3 in VIRUS MAG

Hey Hanne, met K3 ben je altijd op plekken waar heel veel mensen samenkomen. Zijn al je projecten afgelast, nu?

Een week na de lockdown zou onze K3 Dromen-tour in première gaan. Die laatste weken hebben we onze choreo’s er echt in gedreund. We hebben elke dag dansjes en teksten gerepeteerd. Tot we beseften: die lockdown komt eraan, we gaan de show echt moeten uitstellen. Bij zo’n show is het praktisch gewoon niet haalbaar om het publiek uit elkaar te houden. En het moet natuurlijk ook leuk blijven.

Ik heb eerst heel veel geslapen, ik had daar nood aan.

Hanne Verbruggen

Je werkdagen zijn doorgaans lang en intens en je agenda wordt door je managers ingevuld. Hoe was het om tijdens de quarantaine plots weer tijd te hebben?

Het is de afgelopen vier jaar eigenlijk heel pittig geweest. Mensen vragen me ook vaak ‘ben je niet moe?’. Achter de schermen heb ik heel vaak verjaardagen van vriendinnen gemist en ook bijna elk jaar de verjaardag van mijn vriend. Soms ben ik zó hard bezig met mijn job dat ik mijn leven van vroeger deels moet stopzetten. Toen de lockdown begon, was ik eerst in de war. De tour was afgelast, maar moest ik die dansjes dan onthouden voor binnen pakweg twee jaar? Nadien kwam er een klik: het is wat het is, de beslissingen liggen in de handen van de regering en van mijn managers. Ik moet afwachten. En dus heb ik eerst heel veel geslapen. Ik merkte dat ik daar nood aan had, om even niks te doen. De week nadien kreeg ik plots heel veel energie. Dan ben ik beginnen puzzelen en tuinieren. Ik zocht op hoe ik mijn planten best verzorgde, ik ben gaan wandelen en fietsen en kwam op plekken waar ik nog nooit geweest was. Mijn vriend is blijven doorwerken. Hij heeft de afgelopen vier jaar voor mij gezorgd. Het is voor mij normaal gezien een evidentie dat ik thuiskom en er eten op tafel staat. Nu kan ik dat eindelijk eens terugdoen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Eindelijk weer samen! 💛👊🏼💥

Een bericht gedeeld door HANNE VERBRUGGEN (@hannecarry__) op

Begin je met K3 stilaan terug te werken?

Ja. We hebben gisteren zelfs een clip opgenomen, die helemaal coronaproof is. We hadden altijd alcoholgel beschikbaar, we dansten met voldoende afstand tussen ons in, we hadden alledrie onze eigen make-upartieste en de ploeg was tot het minimum herleid. Als we niet aan het dansen waren, dan gingen we naar buiten en droegen we een mondmasker. Welk nummer het is, mag ik nog niet zeggen, maar het is een heel zomers nummer dat je alle miserie van de afgelopen maanden doet vergeten.

Dit bericht bekijken op Instagram

AKABE = DIK OKE!!!😎

Een bericht gedeeld door HANNE VERBRUGGEN (@hannecarry__) op

Je bent lang actief geweest bij de scouts, en was ook leidster bij de Akabe (Anders kan best), een scoutstak voor kinderen met een mentale of lichamelijke beperking. Ben je gestopt omdat K3 te veel van je tijd opeiste?

Ik was op kamp toen ik met de audities bezig was. Tegen mijn medeleiding heb ik stiekem gezegd dat ik meedeed, want dat mocht eigenlijk niet. Ik had al wel beslist dat ik na dat jaar ging stoppen. Ofwel zou ik bij K3 gaan, ofwel wilde ik me op mijn studies focussen. Op het einde van dat kamp heb ik afscheid genomen.

Weet je wat heeft corona heeft betekend voor de kinderen aan wie jij leiding gaf?

Sinds vorige week weten we dat de zomerkampen mogen doorgaan, met vijftig kinderen per bubbel. Met de kinderen van Akabe heb je als leider al sneller persoonlijk contact, want je helpt sommigen met tandenpoetsen. Ik weet nog niet hoe de scouts dat precies gaat aanpakken, maar de scouts kennende zullen er wel creatieve oplossingen uit de bus komen.

Ga je dit jaar zelf nog eens mee op kamp nu ander werk is stilgevallen?

Ik hoopte dat ik dit keer misschien mee met de oud-leiding op weekend kon gaan, maar het zal toch niet lukken, want met K3 beginnen we nu stilaan terug te werken. En daar ben ik ook blij om. Na week twee in de quarantaine voelde ik me heel lastig. Ik vond dat ik niks bijdroeg aan de maatschappij, ik ging me vervelen en werd onzeker. Nu alles stilaan weer op gang komt en ik dansles krijg, denk ik ‘ha, ik beweeg weer, ik leer nieuwe dingen, ik gebruik mijn hoofd’. Dat voelt goed. En ik kijk uit naar de film die we gaan maken. Op dit moment wordt het scenario een beetje aangepast, zodat we de film met social distancing kunnen draaien. Ik mag nog niet te veel verklappen, maar we hebben wel geluk. Het scenario leent zich er wel toe. En het wordt ongetwijfeld een ervaring om met een kleine ploeg te filmen. Nu vinden we alles wat er gebeurt heel gek. Later zullen we er anders naar terugkijken: weet je nog, met die alcoholgel, die anderhalve meter en die mondmaskers?

Jongeren van nu gaan de toekomst net heel mooi maken, daar ben ik van overtuigd.

Hanne Verbruggen

Sommige mensen spreken over de jeugd tijdens corona alsof het om een verloren generatie gaat. Denk jij er ook zo over?

De mensen die zulke dingen zeggen, die kennen de jongeren niet zo goed. Het klopt dat er een groot verschil is met hoe de volwassenen van nu zijn opgegroeid, we hadden geen sociale media, we bouwden kampen. De jeugd van nu is digitaal meer geconnecteerd, maar ze bouwen óók kampen. Ze ontwikkelen zich gewoon op een andere manier. De jongeren van nu staan sterk in hun eigen schoenen, ze hebben veel eigenheid, ze willen zichzelf kunnen zijn en ze zijn heel respectvol. Ik vind hen geen verloren generatie, in tegendeel. Heel veel jongeren gaan creatief aan de slag nu en ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevel. Ze zijn erg bezig met ecologisch en duurzaam leven, dingen die oudere mensen niet hard genoeg hebben meegekregen. Jongeren van nu gaan de toekomst net heel mooi maken, daar ben ik van overtuigd. Ze zijn gedreven én ze hebben er de juiste middelen voor.

Tekst: Arkasha Keysers - Foto's: Hanne Verbruggen/K3

VIRUS MAG is het Instagram-magazine van WAT WAT

7 dagen op 7 brengen we verfrissende en interessante content om de lockdown mee door te komen. Interessante verhalen, vragen aan experten en leuke tutorials, … om jou beter te doen voelen. Check ons elke dag op @watwat_jijweet!