Mag een stageplaats me weigeren als ik niet gevaccineerd ben?

Nee, een stageplaats mag je niet weigeren als je niet gevaccineerd bent. Behalve misschien in de zorgsector maar dat is nog onduidelijk.

Algemeen: vaccinatie is niet verplicht

In België is het niet verplicht om gevaccineerd te zijn tegen corona. Een stagegever mag je ook niet vragen om een Covid Safe Ticket te tonen.

Mag de stagegever vragen of je gevaccineerd bent? Ja, dat mag, maar je moet niet antwoorden. Antwoord je wel? Dan mag de stagegever geen gevolgen geven aan die info. Die mag je dus niet dwingen tot thuiswerk of een aangepast rooster geven, enkel en alleen omdat je niet gevaccineerd bent.

Stage in de zorg: vaccinatie is misschien verplicht

Vaccinatie tegen corona is verplicht in de zorgsector, normaal gezien vanaf 1 juli 2022. Het is voorlopig nog niet duidelijk of dat ook verplicht zal zijn voor stagiairs.

Sommige instellingen communiceerden al dat vaccins verplicht zijn voor wie stage loopt in een medische context. Dat doen ze in samenwerking met bepaalde ziekenhuizen en woonzorgcentra.

Mag een stageplaats een negatieve coronatest eisen?

Nee, dat mag niet. Enkel de arbeidsarts kan bepalen voor werknemers best een test doen, bijvoorbeeld na een hoog-risicocontact binnen het bedrijf. Dat is ook zo voor stagiairs.

In deze gevallen moet je je laten testen.

Test je positief? Dan moet je verplicht in isolatie en de regels volgen.

Nog vragen?

Neem contact op met je onderwijsinstelling of stageplaats.

Nood aan een babbel?

Praat erover