Mag ik mijn vrienden uitnodigen thuis?

Je mag thuis –op afstand - 4 dezelfde mensen ontvangen. Maar dat wil niet zeggen dat je zomaar 4 vrienden mag uitnodigen.

Bekijk het zo: tot 9 mei moest je in je kot blijven met de mensen waarmee je samenwoont. Dat is jouw bubbel. Sinds 10 mei mag je die bubbel uitbreiden met 4 mensen. Kies je een persoon, dan krijg je er automatisch zijn of haar huisgenoten bij. Die 4 mensen mogen ook géén andere mensen bij hun thuis uitnodigen. Jouw bubbel en hun bubbel worden samen één grotere bubbel.

Deze regel is simpel als je het zo bekijkt: één gezin van 4 nodigt één ander gezin van 4 uit.

Maar mogen jij en je broers en zussen bijvoorbeeld elk een vriend uitnodigen?

Als jouw gezin akkoord gaat, mag jij een vriend uitnodigen. Maar dat heeft ook gevolgen voor je eigen gezin en het gezin van die vriend.

Stel: jij woont samen met je ouders en je broer. Jouw vriend woont ook in een gezin van 4. Dan mag je je vriend uitnodigen, maar als die komt, zit je automatisch aan 4 personen. Want je neemt de huisgenoten van je vriend er automatisch bij. Ook al komen ze niet mee. Daardoor kunnen je broer en ouders geen vrienden meer uitnodigen. En ook het gezin van jouw vriend kan niemand anders meer uitnodigen, buiten mensen van jouw gezin.

Stel: je moeder wil haar ouders uitnodigen. Dan mogen jullie nog twee extra vrienden opnemen in je bubbel. Maar dan moet je weer tellen met hoeveel personen die vrienden samen wonen. Woont je vriend met drie personen samen? Dan gaat dit niet. Woont je vriend alleen? Dan wel. Jouw vriend moet ook akkoord gaan dat jouw volledig gezin tot zijn ‘vier’ behoren.

Onderhandelen dus

Nog niet zo simpel dus. Denk samen met je huisgenoten goed na over wie er bij jullie bubbel mag. Lees hier handige tips om met je ouders te onderhandelen. Bespreek het daarna grondig met de persoon die je in jouw bubbel wil. Zijn of haar huisgenoten moeten ook akkoord gaan.

Woon je in een gezin van 5 of meer?

Dan mag je wel nog 4 mensen bij jou thuis ontvangen. Maar je mag zelf niet op bezoek gaan bij iemand anders.

Mag je mensen kiezen aan de andere kant van het land?

Dat mag. 'De 4' moeten niet dichtbij wonen. Ze mogen wel niet blijven slapen.

En wat met je sportvrienden of je lief?

Je mag wel nog altijd op afstand sporten met twee personen buiten jouw gezin. Die personen horen niet bij de 4. En zag je je lief al? Dan behoorde die ook al tot jouw eerste bubbel.

In totaal mag je dus 7 andere personen zien:

Welke regels gelden er als je iemand uitnodigt?

Ben je er eindelijk uit wie er in jouw bubbel mag en gaan die persoon en zijn huisgenoten akkoord? Houd dan rekening met volgende regels:

  • Als je een terras of tuin hebt, dan spreek je buiten af.
  • Houd ook met je vrienden anderhalve meter afstand . Gaat dat niet? Dan draag je een mondmasker.
  • Is er iemand ziek? Dan spreek je niet af.

Nood aan een babbel?

Praat erover