"Na het middelbaar wilde ik officier worden" | Naomi Janssens in VIRUS MAG

Hey Naomi, je acteert in Instagefikst, Campus 12, je hebt een bijrol in d5r en een hoofdrol in de Ketnet Musical. Hoe ben je met acteren begonnen?

Ik zat in Herentals op school in humane wetenschappen en ik kreeg er ook toneellessen. Daardoor, en door de toneelvereniging in mijn geboortedorp Olen, kreeg ik de smaak te pakken. Toch ben ik na de middelbare school naar de militaire school in Brussel gegaan, om er officier te worden. Het leger en defensie spraken mij al langer aan. Ik had een jaar lang proeven afgelegd om die studierichting te mogen doen en ik dacht dat ik het niet zou halen. Toen ik toch geselecteerd was om te starten, wilde ik er ook voor gaan. Maar na een half jaar miste ik het om creatief te zijn en ben ik toegepaste psychologie beginnen studeren. Toen ik tegelijkertijd bij Studio 100 auditie deed, is de bal aan het rollen gegaan.

Tegelijkertijd met je acteerwerk ben je met studies toegepaste psychologie begonnen. Hoe verloopt die combinatie?

Goh, het is redelijk ingewikkeld. Ik ben in het midden van het academiejaar gestart en heb toen alle vakken meegedaan, maar dat bleek moeilijk te combineren met de opnamedagen van Campus 12 en d5r. In september heb ik dan 40 in plaats van 60 studiepunten opgenomen. En dit jaar zijn er onverwachts meer acteerprojecten bijgekomen, en een deel ervan is nu uitgesteld tot juni, maar dan vallen mijn examens ook. Ik heb eerlijk gezegd nog niet veel gestudeerd.

Als het niet meer te combineren valt, dan kies ik voor waar mijn hart ligt, en dat is bij acteren.

Naomi Janssens

Zou je voor acteren kiezen in plaats van studeren, als je nu zou moeten kiezen?

Die vraag heb ik me ook al gesteld, maar het antwoord is al even snel gekomen. Mijn hart ligt bij acteren, dat is een passie, ik word daar gelukkig van en dat is ook wat ik me in de toekomst zie doen. Het is iets waar ik van heb gedroomd. Studeren is ook belangrijk, maar dat loopt niet weg. Dat kan ook later nog. Als het niet meer te combineren valt, dan kies ik voor waar mijn hart ligt, en dat is bij acteren.

Hoe maak jij je keuzes? Volg je je buikgevoel of laat je je beïnvloeden door vrienden en familie?

Ik vind keuzes maken heel moeilijk, ik kan daar lang over piekeren. Ik praat met veel vrienden en familie en ook met andere jonge acteurs, omdat zij ook in dit wereldje zitten. Ik ben op dit moment de enige van Campus 12 die nog verder studeert en de combinatie is natuurlijk pittig. Ik denk dat je hart volgen heel belangrijk is. Je ouders, je familie en alle mensen rondom kunnen dan wel een mening hebben, jij moet je eigen leven leiden. Jij weet zelf wat het beste voor je is. En bij acteren voel ik dat dat hetgene is wat ik moet doen.

Na die eerste week zat ik in een zwart gat.

Naomi Janssens

Psychologie interesseert je natuurlijk ook. Hoe zit het met jouw persoonlijke mentale welzijn tijdens deze periode?

Toen de lockdown net begon, kreeg ik het gevoel van ‘amai zalig, even rust’, omdat ik net een hele drukke periode achter de rug had. Ik ben in mijn bed gaan liggen en Netflix beginnen kijken. Maar na die eerste week viel ik in een zwart gat. Dan stelde ik me de vraag of studeren nog zin had en of en hoe ik mijn examens zou afleggen. Alles leek plots zinloos.

Hoe ging je om met dat zinloze gevoel?

Ik heb verschillende fases gehad. Tijdens de eerste fase heb ik veel online geshopt. Twee weken lang kreeg ik bijna elke dag wel een pakje aan. Nu heb ik een meer evenwichtig ritme gevonden. Wat me daarbij helpt is het schema dat ik opmaak voor ik ga slapen. Ik schrijf erin wat ik de volgende dag allemaal wil doen. Soms is dat een fietstocht, soms touwtjespringen of joggen. Ik maak ook tijd voor fotografie, dat is iets waar ik al langer mee bezig ben. Dan neem ik mijn fototoestel mee op een fietstocht en trek ik foto’s van dingen die ik mooi vind. En ik verkoop kleren op Vinted. Dan vraag ik mezelf Marie Kondo-gewijs af ‘Does this spark me joy?’ En indien niet, weg ermee.

Ik wil zelf geen mensen besmetten en ook niet besmet raken, want ik wil gewoon zo snel mogelijk weer aan de slag.

Naomi Janssens

Hoe houd jij nu contact met je vrienden?

Ik houd niet zo van videocalls, ik stuur vooral berichten via sociale media. Onlangs ben ik met een vriendin ook 25km gaan fietsen, met voldoende afstand tussen ons in.

Vanaf deze week mogen we weer bepaalde mensen zien. Heb jij al gekozen wie dat zullen zijn?

Goh, nee eigenlijk niet. Ik ben echt heel voorzichtig. Ik wil zelf geen mensen besmetten en ook niet besmet raken, want ik wil gewoon zo snel mogelijk weer aan de slag. Als een vriend of vriendin iets voorstelt om te gaan doen, zal ik daar misschien wel op ingaan, met de nodige social distancing, maar ik heb zelf nog geen plan uitgedokterd.

Wat hoop je dat er de komende jaren nog op je pad zal komen?

Ik zou heel graag eens meespelen in een film. Als ik naar de cinema kan gaan om mezelf op een scherm te zien, amai, dat zou fantastisch zijn. Ik hoop dat dat er ooit in zit.

Wat zal je doen als heel deze periode voorbij is?

Ik ga het vooral heel druk hebben met opnames. Daar zullen weinig pauzes tussen zitten. Dat is niet erg, ik heb er heel veel zin in. Maar gewoon een keer met vrienden afspreken en aan de kaai in Antwerpen gaan zitten chillen, daar kijk ik wel naar uit.

Tekst: Arkasha Keysers - Foto's: Naomi Janssens

VIRUS MAG is het Instagram-magazine van WAT WAT

7 dagen op 7 brengen we verfrissende en interessante content om de lockdown mee door te komen. Interessante verhalen, vragen aan experten en leuke tutorials, … om jou beter te doen voelen. Check ons elke dag op @watwat_jijweet!