Waarvoor dient gezinsbijslag?

De gezinsbijslag is binnen het Groeipakket de nieuwe naam van de vroegere kinderbijslag. Ouders hebben recht op een gezinsbijslag om hun kind(eren) degelijk te kunnen opvoeden.

Het bedrag dat ouders krijgen is niet zo hoog. Het dient om in je basisbehoeften te kunnen voorzien. Ouders vragen de gezinsbijslag aan bij het kinderbijslagfonds van hun werkgever.

De gezinsbijslag bestaat uit:

  • Een basisbedrag dat afhangt van het aantal kinderen en van het statuut van je ouder (werknemer of zelfstandige).
  • Een toeslag als je 6, 12 en 18 jaar bent.
  • Een extra toeslag afhankelijk van de situatie van jou of je gezin (bijvoorbeeld: jongeren met een handicap of een alleenstaande ouder).

In principe hebben je ouders tot 31 augustus van het jaar waarin je 18 wordt recht op gezinsbijslag. Er zijn geen voorwaarden zoals studie of (vakantie)werk. Na je 18e hebben je ouders alleen recht op een tegemoetkoming voor studerende kinderen of kinderen met een zeer beperkt inkomen. Dan gelden dus wel strikte voorwaarden.

Voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019 gelden er andere regels.

Gezinsbijslag verliezen kan ook!

  • Als je als kind meer dan 80 uur per maand werkt (met uitzondering van de eerste 475 uren als jobstudent) dan verlies je de gezinsbijslag voor die maand.
  • Met uren gewerkt als jobstudent aan verlaagde sociale bijdrage wordt géén rekening gehouden. Die 475u mag je dus doorheen het jaar werken wanneer je wilt zonder dat het invloed heeft op de gezinsbijslag.

In uitzonderlijke gevallen kan een jongere zelf zijn gezinsbijslag ontvangen.

FOTO: Rachel

Nood aan een babbel?

Praat erover