Welke hulp kan ik krijgen als ik schulden heb?

Heb je geldproblemen of schulden? Blijf er niet mee zitten! Bij het OCWM, CAW en JAC kan je terecht voor gratis advies.

Wie helpt me als ik schulden heb?

OCMW

OCMW staat voor ‘Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn’. Deze organisatie van de overheid zorgt ervoor dat iedereen waardig kan leven. De medewerkers helpen je ook met je schulden.

CAW

CAW staat voor ‘Centrum Algemeen Welzijnswerk’. Het CAW helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn. Je kan bij het CAW dus ook terecht als je schulden hebt.

JAC

JAC staat voor ‘Jongerenaanbod van het CAW'. Wat het CAW doet voor volwassenen, doet het JAC voor jongeren.

Welke hulp kan ik krijgen?

Budgetbegeleiding

Raak je niet wijs uit je inkomsten en uitgaven? Begrijp je niet op welke toelage of uitkering je recht hebt? Bij het OCMW of CAW bekijken ze het samen met jou. Dat heet budgetbegeleiding.

Budgetbeheer

Lukt het je niet om te sparen of je schulden af te betalen? Dan beheert iemand van het OCMW of CAW je geldzaken samen met jou. Of die neemt het een tijdje van je over. Dat heet budgetbeheer.

Schuldbemiddeling

Iemand van het OCMW of CAW contacteert de mensen die nog geld van jou moeten krijgen. Die probeert dan te regelen dat je niet alles in één keer moet terugbetalen. Dat heet schuldbemiddeling.

Collectieve schuldenregeling

Lukt het echt niet meer? Dan vraag je een oplossing aan de rechtbank met de hulp van een gratis pro-deo advocaat. Dat heet collectieve schuldenregeling.

Moet ik betalen voor die hulp?

De hulp van het JAC, OCMW of CAW is altijd gratis. Een pro-deo advocaat is ook gratis. Gewone advocaten voor schuldbemiddeling en gerechtsdeurwaarderskantoren moet je wel betalen.

Waar kan ik terecht voor advies?

Krijg gratis raad en informatie bij het JAC of OCMW of CAW van jouw gemeente.

Meer weten?

Lees meer op Eerste hulp bij schulden.

Nood aan een babbel?

Praat erover