Welke gratis apps zijn goed voor mijn mentale gezondheid?
Tegenwoordig bestaat er voor bijna alles een app. Ook voor je mentale gezondheid bestaan er heel wat. Toch download je beter niet de eerste de beste app die je tegenkomt. Ze hebben voor- en nadelen en zijn niet allemaal even betrouwbaar.
Merk je dat de app niet voldoende is voor jou of maakt het heel wat emoties los? Blijf hier niet mee zitten en schakel op tijd hulp in! Check waar je gratis terecht kan in het blokje PRAAT EROVER.
Misschien ga je al naar een psycholoog of hulpverlener? Een app kan deze gesprekken niet vervangen, maar het kan hier wel een zinvolle aanvulling op zijn! Bespreek samen de mogelijkheden zodat je beide op elkaar kan afstemmen.
Calm (Engels) helpt je focussen, ontspannen of slapen. Dat kan met ontspannende muziek of natuurgeluiden op de achtergrond, maar ook met verhaaltjes voor het slapengaan.
Je kan ademhalingsoefeningen of begeleide meditaties van 3 tot 25 minuten volgen. Ook je vooruitgang kan je bijhouden.
Sanvello (Engels) is een app voor mensen met stress, angsten of depressieve gevoelens. Een mood tracker helpt je nadenken over hoe je je op dat moment voelt.
Er zijn ook verschillende tests en lessen over mediteren of schrijven. Je kan zelfs deelnemen aan groepsgesprekken met mensen met dezelfde gedachten en gevoelens als jij.
Via de gratis game Silver krijg je een exclusieve kijk in het hoofd van andere jongeren.
In deze game volg je 4 personages tijdens hun bezoek aan het Silver festival. Doorheen het festival bepaal jij hoe ze zich voelen en reageren. Je zorgt dus voor een topdag of een flopdag!
De activiteiten en spelletjes van Happify (Engels) helpen je om te gaan met negatieve gedachten. Voor de stress die je verliest, krijg je veerkracht en zelfvertrouwen in de plaats.
Je leert er ook hoe je nieuwe goede gewoontes kan aanleren, zoals meditatie of mindfulness.
Kamp je met verdriet, angst of depressie? Dan kan MoodTools (Engels) je misschien helpen om die negatieve gevoelens wat te verlichten.
Naast een depressietest vind je er informatie en video’s zoals begeleide meditaties of inspirerende TED-talks. Met het dagboek leer je gedachten analyseren en denkpatronen herkennen.
Voel je de drang opkomen om jezelf pijn te doen? Neem dan Calm Harm (Engels) bij de hand. Deze app kan je afsluiten met een paswoord.
Met oefeningen van 5 of 15 minuten leer je jezelf af te leiden, te troosten, uit te drukken of alles los te laten. Je vindt er ook ademhalingsoefeningen.
BackUp en On Track Again (Nederlands) zijn allebei vertrouwelijke en wetenschappelijk onderbouwde apps. Ze zijn een opstap naar professionele hulp, maar tonen je ook dat je veel zelf kan.
Zo kan je onder meer je persoonlijke hulpkit en veiligheidsplan samenstellen, kan je contacten van vertrouwenspersonen toevoegen en vind je praktische tips en tools op basis van hoe je je op dat moment voelt.
Babbelen kan ook tegen chatbots zoals Woebot of Wysa (Engels). Met allerlei tools leren ze je hoe je kan omgaan met stress, veerkracht kan opbouwen of je zelfvertrouwen kan boosten.
Dagelijkse check-ins en mood trackers geven je nieuwe inzichten en vaardigheden. En mindfulness en meditatie helpen je te ontspannen en te focussen.
Zoek je een andere soort app? Op onlinehulp-apps.be vind je er nog veel meer.
FOTO: Milan Popovic