Moet ik voldoen aan de clichés?

Wat maakt van jou een echte man? Je bent er eentje als je gespierd, succesvol en rijk bent, houdt van snelle wagens, extreme sporten en babes? Dat is een cliché. Veel jongens schudden die zware verwachtingen van zich af en zoeken naar andere manieren om trots te zijn op zichzelf.

Meisjes moeten lang, glanzend haar hebben, liefst rank en slank zijn, en vooral lief, zorgzaam en minzaam glimlachend? Ook dat hoeft helemaal niet. Meisjes met een hoekje af zijn minstens even populair.

Onze eigen mix

Het belangrijkste is dat we ons vrij voelen om onze eigen mix te maken van zogezegd vrouwelijke en mannelijke eigenschappen. Zoals een meisje dat houdt van gamen, maar zich ook opmaakt om te gaan dansen. En een stoere voetballer die z’n hart lucht bij zijn maten als het tegenzit in de liefde.

Zo'n mix maakt ons opener, dynamischer en creatiever, en laat ons toe om te evolueren als we een andere richting willen opgaan.

Mannen die een zachte kant mogen tonen, hebben het makkelijker om conflicten in hun relatie of op het werk op te lossen. Vrouwen die stoer mogen zijn, kunnen makkelijker hun plan trekken en een hogere functie op het werk krijgen.

Onze maatschappij is sterker als iedereen zijn of haar capaciteiten inzet, of je nu man bent of vrouw. We zijn dus allemaal beter af als mannen en vrouwen ten volle kunnen zijn wie ze zijn. Of dat past bij de echte man of de echte vrouw doet er eigenlijk helemaal niet toe.