Hoe komt mijn mening tot bij politici?

In België heeft iedereen recht om deel te nemen aan het maatschappelijk debat.

Wie wil opkomen voor de belangen van jongeren, kan terecht bij een jeugdraad. Elke provincie en gemeente heeft een jeugdraad waar je als jongere jouw mening kwijt kan.

Voor jongeren die op Vlaams niveau hun stem willen laten horen, is er de Vlaamse Jeugdraad. De Vlaamse Jeugdraad is de plek waar ministers komen aankloppen wanneer zij beslissingen nemen die een invloed hebben op kinderen, jongeren en hun organisaties. Soms trekt de Jeugdraad ook op eigen initiatief eens aan hun oren of geeft hen de frisse ideeën van jongeren mee. Omdat dat kan, omdat het moet.

Politieke jongerenpartijen

Verder hebben alle politieke partijen een jongerenafdeling. Zoek uit welke partij bij jou past en sluit je aan bij:

Andere mogelijkheden tot inspraak

In sommige steden en gemeenten is er een burgerbegroting. Dat wil zeggen dat inwoners mogen kiezen waar een deel van het geld van de stad of gemeente naartoe gaat. Vraag informatie op bij jouw jeugddienst of gemeente.

Je hebt als jongere ook inspraak in het onderwijs. Ga in de leerlingenraad of studentenraad als je het leven in jouw school, hogeschool of universiteit wil verbeteren.

Denk je graag na over hoe je het in alle middelbare scholen beter kan maken? Dan kan je terecht bij de Vlaamse Scholierenkoepel, de spreekbuis van de Vlaamse scholieren.

Inspraak in het beleid van het Hoger Onderwijs, krijg je bij de Vlaamse Vereninging van Studenten, de koepelorganisatie van studentenraden van Vlaamse hoge scholen en universiteiten.

FOTO: Heather Mount

Nood aan een babbel?

Praat erover