Wat is een strafblad?

Een strafblad is een uittreksel uit het strafregister. Daarin staan alle veroordelingen die jij hebt opgelopen voor de rechtbank.

Wanneer je iets doet dat volgens de wet niet mag, kan de politie je betrappen. "Sorry, ik zal het nooit meer doen" volstaat dan niet altijd. Als je veroordeeld wordt voor de rechtbank, dan verschijnt de straf ook in jouw strafregister. Minnelijke schikkingen die je hebt betaald door verkeersinbreuken, een huurgeschil of een faillissement staan hier niet op.

Wie kan de gegevens uit het centraal strafregister inkijken?

  • Een gewoon persoon mag die niet inkijken. Je toekomstige werkgever dus ook niet.
  • De overheid mag de gegevens wel inkijken, als dat ├ęcht nodig is. Bijvoorbeeld als je na je 18de nog zware misdrijven pleegt, of als je na je 18de voor het leger of de politie wil werken.

Kan je jouw eigen strafblad opvragen?

Soms vraagt een werkgever om een uittreksel van jouw strafregister mee te brengen naar de sollicitatie. Voor sommige posities is het belangrijk dat je nog nooit in aanmerking bent gekomen met het gerecht.

Jij kan dus jouw eigen strafblad opvragen bij de gemeente waar je officieel woont.

Ben je jonger dan 16 jaar? Dan kan je geen uittreksel opvragen, maar heb je een getuigschrift van achtbaarheid nodig. Dat kan je aanvragen bij de lokale politie. Ga langs het politiekantoor van de gemeente waar je woont.

FOTO: Shoaib SR

Nood aan een babbel?

Praat erover