Wie helpt mij als een conflict een rechtszaak wordt?

Een rechtszaak kost veel geld, tijd en energie. Komt het toch zover, dan raden we je aan om je te laten adviseren door de juiste mensen. Zij geven je correcte juridische informatie, praktische inlichtingen en verwijzen je door naar de juiste diensten.

Meerdere organisaties kunnen je advies geven. Een overzicht!

Een Justitiehuis

Een plek waar je gratis terecht kan met juridische vragen, voor informatie over de gerechtelijke procedure of voor een eerste juridisch advies door een advocaat. Ook de dienst slachtofferonthaal zit in het Justitiehuis.

De huurdersbond

Je kunt terecht bij de Huurdersbond als je problemen hebt met je huisbaas. Opgelet, je moet lid zijn van de Huurdersbond. Dat kost 12 tot 20 euro per jaar.

tZitemzo en het JAC

tZitemzo geeft je gratis juridisch advies over kinderrechten en het Belgische jeugdrecht. Een CAW heeft ook juristen in dienst die je verder kunnen helpen.

Jeugdadvocaten

Jeugdadvocaten zijn gespecialiseerd in jongerenrechten en kunnen je ook verdedigen voor de rechtbank. Jeugdadvocaten zijn altijd gratis.

Bureau voor Juridische Bijstand 

Bij het Bureau voor Juridische Bijstand kan je terecht voor gratis juridische eerstelijnsbijstand of een pro-Deoadvocaat. Een pro-Deo-advocaat werkt gratis. Minderjarigen hebben altijd recht op een pro-Deo-advocaat. Ben je 18-plus, maar kan je aantonen dat je nog niet veel inkomsten hebt? Dan kan jij ook recht hebben op een pro-Deo-advocaat.

Wetswinkel

Een Wetswinkel geeft op een vrijblijvende manier juridisch advies. Een consultatie kost 15 euro.

Telebalie

Je kan ook juridisch advies krijgen aan de telefoon. Bel op werkdagen tussen 12u en 15u naar het nummer 02.511.50.45 en een advocaat helpt je verder aan de telefoon.

Kost dat veel geld?

Sommige organisaties geven gratis advies, bij andere moet je een bepaald bedrag of lidgeld betalen. Als je langs gaat bij een van deze adviserende organisaties, neem dan al je papieren mee (best kopieën, die kan je eventueel daar laten).

Kijk zeker ook eens in je verzekeringspolis: soms voorziet die een optie ‘rechtsbijstand’. Of misschien heb je wel een aparte verzekering rechtsbijstand. Zo’n verzekering kan de kosten van een proces dekken.

Hoe pak ik het gesprek aan?

Heb je veel vragen? Maak dan vooraf een lijstje zodat je tijdens het gesprek niets vergeet. Vraag informatie over welke stappen je moet ondernemen, wat de kostprijs is van de stappen, enzovoort. Zorg ervoor dat je aan het einde van het gesprek meer weet over je rechten en plichten.

Nood aan een babbel?

Praat erover