Hoe kan ik mijn tijd online goed doorbrengen?

We besteden veel tijd op het internet, maar productief is dat niet altijd te noemen. Hoe kan je je schermtijd nu het best besteden?

Check tutorials op YouTube

De beste TikTokcompilaties, de nieuwste unboxing van onze favoriete vlogger of de gekste challenges zijn een perfect tijdverdrijf. Maar wat als je YouTube nu eens zou gebruiken om nieuwe dingen te leren?

Je kan het zo gek niet bedenken, of er bestaat een tutorial voor. Typ de nieuwe skill die je wil leren in de zoekbalk en plak er ‘tutorial’ achter.

Leer iets nieuws

Mag het nog wat meer zijn? Scherp je vaardigheden dan aan op websites als Skillshare of Future Learn. Daar vind je allerlei creatieve tutorials of gratis cursussen van universiteiten over de hele wereld.

Over universiteiten gesproken: ken je de Universiteit van Vlaanderen al? Proffen uit de meest uiteenlopende vakgebieden leggen je op een kwartiertje tijd een hoop wetenschappelijke onderwerpen uit.

En kende je Duolingo al, om gratis tientallen nieuwe talen te leren?

Check ook zeker deze andere toffe apps voor je smartphone.

Bekijk een documentaire

De perfecte manier om iets bij te leren over de wereld en de andere mensen die erin leven, is door documentaires te bekijken. Deze documentaires over racisme, bijvoorbeeld. Of blader eens door Netflix of de bibliotheken van de Vlaamse (VRT) en de Nederlandse (NPO) openbare omroep.

Lees goed nieuws

Door elke dag de krant te lezen of naar het nieuws te kijken, weten we wat er in de wereld gebeurt. Maar word je daar soms ook zo verdrietig van? Scrol dan eens door een goednieuwswebsite!

Of... Ga even offline

Zit je écht te veel achter je scherm? Leg het dan even aan de kant!

Wil je jezelf uitdagen om wat meer offline te gaan?

Tekst: Aye Feel – Foto: Christin Hume