Hoe weet ik of iemand online slechte bedoelingen heeft?

Onze tijd in lockdown brengen we veel door op sociale media. We zoeken contact met elkaar en leren nieuwe mensen kennen. Maar niet iedereen die je online leert kennen heeft goede bedoelingen.

Een groomer spreekt je aan via sociale netwerken. Zodat je vrienden of familie dat niet weten. Een groomer wil seksueel contact, maar laat dat niet direct merken. Groomers zijn geen pedofielen, maar “efebofielen”. Dat wil zeggen dat ze een seksuele voorkeur hebben voor pubers.

Een vaste werkwijze

In het begin zijn de gesprekken van groomers heel onschuldig. Ze vragen je bijvoorbeeld naar je hobby’s of interesses. Zo proberen groomers je vertrouwen te winnen en een band op te bouwen. Ze doen zich voor als een begripvolle vriend. Maar eigenlijk weten ze dat je onzeker bent of steun nodig hebt. Daar maken ze misbruik van.

Dan krijgen de gesprekken een seksueel tintje. Groomers stellen dan heel gerichte vragen over je relaties en seksuele ervaringen of geven je seksueel advies.

Daarna gaan groomers nóg een stapje verder. Ze vragen je dan bijvoorbeeld om naaktfoto’s te sturen of om seksuele dingen te doen voor de webcam. Naaktfoto’s sturen mag, als je de persoon persoonlijk kent én vertrouwt.

Groomers kunnen foto’s of video’s van jou maken of verspreiden om je onder druk te zetten. Dat doen ze wanneer je zegt dat je ermee wilt stoppen. Sommige grommers willen in het echt afspreken. Grooming kan zowel online als offline tot seksueel misbruik leiden.

Groomers herkennen

Kan die nieuwe chatter een groomer zijn? Haal er deze checklist bij.

De chatter:

 • wil jullie vriendschap geheimhouden
 • wil je telefoonnummer en adres achterhalen, bijvoorbeeld om je cadeaus te kunnen sturen
 • blijft aandringen op dingen die je eigenlijk niet wilt
 • doet zich voor als een modellenscout

Is het antwoord op één of meerdere vragen ‘ja’? Let dan op.

Grooming voorkomen

Voorkom grooming door hierop te letten:

 • Pas altijd op als een onbekende online contact zoekt.
 • Doet iemand zich voor als een vriend? Stel dan een vraag die alleen die vriend kan beantwoorden.
 • Laat nergens online je persoonlijke informatie zoals adres of telefoonnummer achter.
 • Durf nee te zeggen.
 • Wil je toch afspreken met iemand die je online hebt leren kennen? Doe dat dan op een drukke plek en neem iemand mee.

Slachtoffer van grooming. Wat nu?

Is de dader ouder dan 18 jaar en ben jij jonger dan 16 jaar? Dan is grooming strafbaar, ook als het alleen online gebeurt.

 • Ben je slachtoffer geworden van een groomer? Dien dan klacht in bij de politie.
 • Die vraagt dan naar bewijsmateriaal om de dader op te sporen. Hou chats, berichten, foto’s en screenshots bij. Zeker wanneer ze aantonen dat de groomer met jou wou afspreken voor seks.
 • Blokkeer de groomer en neem iemand uit je omgeving in vertrouwen.

Soms word je echt verliefd en voel je je achteraf verdrietig, boos of bang. Dan kan het helpen als er iemand naar je luistert of met je meegaat naar de politie. Je kan ook anoniem terecht bij Child Focus en Awel.

Nood aan een babbel?

Praat erover