Ik ben bang, boos, verdrietig door iets wat ik op het nieuws zag. Wat nu?

We worden vaak overspoeld met nieuwsberichten, soms vergezeld van akelige beelden. Het is normaal als dat je raakt, en als het je angstig, boos en verdrietig maakt. Je emoties kunnen zelfs zo heftig zijn dat je erom moet huilen. Ook dat is helemaal normaal en oké.

Zit jij met verwarde of heftige gevoelens om wat er gebeurd is, dan is het ontzettend belangrijk dat je over deze gevoelens probeert te praten. Zo kan je je vrienden, familie of andere belangrijke personen opzoeken om erover te praten, je emoties te delen, uit te huilen of het een plekje te geven. Soms helpt het om het van je af te schrijven of er een tekening over te maken. Het zijn allemaal goede manieren om moeilijke gebeurtenissen en gevoelens een plekje te kunnen geven. Onthoud ook dat gebeurtenissen die het onderwerp zijn van groot nieuws, eerder zeldzaam zijn. Vandaar ook dat het groot nieuws is en er veel over wordt gepraat.

Bij nieuwsberichten over rampen of aanslagen zie je ook altijd mensen die helpen. Focus je op de helpers!

Terreur in het nieuws

Zag je een nieuwsbericht over een terroristische aanslag, en vraag je je af waarom terroristen zulke dingen doen?

Terroristen kiezen deze weg om de mensen bang te maken, aandacht te trekken en chaos te creëren. Ze willen dat iedereen over hen praat. De discussie gaat hier niet over de islam, moslims of een geloofsovertuiging. Het gaat over terroristische daden waar we met afschuw op reageren.

Ben je nog steeds heel triest en bang na het lezen van dit antwoord?

Zoek dan zeker iemand in je omgeving (een ouder, een vriend of vriendin, een leider uit de jeugdbeweging, een leerkracht, enz.) om erover te praten of neem contact op met Awel. We zijn er voor elkaar!

FOTO: Simple