Hoe kan ik goedkoop op reis gaan?

Dat hangt er van af hoeveel luxe je wilt. Er zijn mensen die per dag maar 15 euro uitgeven, maar veel reizigers betalen 30 tot 70 euro per dag. Veel reizigers sparen dan ook een tijd geld voor hun reis.

Wil je weten hoeveel reizigers gemiddeld uitgeven in een bepaald land? Kijk dan op de site van Budgetyourtrip.

Hoe goedkoop of duur je reis wordt kan je zelf bepalen door deze keuzes:

Waar ga je naartoe?

Niet alle reisbestemmingen zijn even goedkoop. Zo zijn landen in Oost- of Zuid-Europa vaak goedkoper dan landen in West- of Noord-Europa. Op deze infographic van goedkoopste en duurste landen zie je snel waar je heen kan met jouw budget.

Op numbeo.com vind je een overzicht van hoe duur het leven in een bepaald land is. Op die website zie je bijvoorbeeld de gemiddelde prijzen die je daar zou betalen in de supermarkt, op restaurant of in een hostel. Zo kan je makkelijk inschatten hoeveel geld je ter plaatse zal uitgeven.

Ga je buiten Europa, dan lopen de kosten al snel hoog op. Dat heeft verschillende redenen:

 • Je hebt een internationaal paspoort en/of rijbewijs nodig. Dit moet je op voorhand aanvragen, en dat kost geld.
 • Je reisverzekering wordt duurder. Voor reizen buiten Europa is een reisverzekering sowieso aan te raden, maar dat kost meestal iets meer dan een reisverzekering voor reizen binnen Europa.
 • Je moet een vliegtuig nemen. Vliegtuigen zijn vaak de duurste optie voor transport. Zeker voor vluchten die naar bestemmingen buiten Europa vliegen betaal je vaak honderden euro's meer.
 • Je hebt er minder voorzieningen. In Europa hebben we een heel eenvoudige toegang tot openbaar vervoer, (snel)wegen, eten en drinken. Buiten Europa is dit vaak minder vanzelfsprekend, waardoor de enigste beschikbare opties voor jou gericht zijn op toeristen en dus meer geld kunnen kosten.

Verrassend: arme landen zijn niet altijd goedkoop. Veel landen in Afrika zijn vaak tamelijk duur voor toeristen.

Waar ga je slapen?

Ga je kamperen, dan overnacht je het goedkoopst. Reken op zo'n €10 per nacht op een camping. Wil je op hostel of hotel, dan betaal je meteen een pak meer, zeker in het hoogseizoen. Reken op €15 voor een hostel en minstens €25 voor een hotel. Na een nacht of tien heb je al de aankoopprijs van je tent uitgespaard.

Overnachten bij lokale mensen in het buitenland is vaak ook goedkoper dan een camping of een hostel. Via Campspace of Welcome To My Garden vind je goedkope of gratis kampeerplaatsen in het buitenland. Via AirBnB of Couchsurfing kan je vaak goedkoop overnachten bij mensen thuis.

De mensen die hun tuin of kamer ter beschikking stellen kiezen daar zelf voor. Dat wil zeggen dat ze ook graag mensen ontvangen en gastvrij zijn. Vaak kan je bij deze mensen ook wat tips voor activiteiten in de buurt krijgen. Op deze platformen kan je via ratings zien hoe betrouwbaar de hosts zijn.

De prijzen voor campings en hostels zijn ook altijd duurder in populaire toeristische gebieden. Vaak kan je goedkoper reizen als je iets verder buiten een stad of toeristische trekpleister kan overnachten.

Welk vervoer ga je nemen?

Vervoer is meestal de helft van de kost van een reis. Hiermee kan je dus veel geld besparen. Kies voor goedkope manieren van transport zoals fietsen, liften, ridesharing of de bus of zelfs de trein (als je lang vooraf boekt).

Internationale busverbindingen zoals Flixbus, Eurolines en BlaBlaBus zijn vaak goedkoper, betrouwbaarder en milieubewuster dan reizen met het vliegtuig.

Een voorbeeld:

 • Antwerpen-Parijs met de bus met bagage: minder dan €15;
 • Antwerpen-Parijs met het vliegtuig met bagage: €80 tot €180;
 • Als je het vliegtuig neemt, betaal je ook bij voor je bagage, je trein naar Charleroi en de shuttlebus naar het centrum.

Plan je zelf of reis je met een organisatie?

Als je zelf je reis organiseert, is het meestal een stuk goedkoper dan wanneer je voor het reisorganisatie kiest. Wegwijzer vzw helpt je hierbij (helemaal gratis).

Kortingen en gratis activiteiten

Als jongere of student heb je in veel landen kortingen op openbaar vervoer, toegangsprijzen, activiteiten, zelfs winkels en restaurants.

Mensen aan een kassa vertellen je dat niet altijd spontaan. Vraag er zelf naar of zoek vooraf uit waar je gratis of met een korting binnen mag.

Om te bewijzen dat je recht hebt op de korting, neem je best je studentenkaart mee.

Soms kunnen ze een Belgische studentenkaart niet herkennen of lezen. Om dat de vermijden gebruik je het best een erkende studentenkaart (of app), zoals:

 • EYCA: European Youth Card Association
 • ISIC: International Student Identity Card

Wat als op reis gaan niet zo makkelijk is?

Heb je ...

 • een beperkt budget?
 • psychische problemen?
 • een beperking?
 • ...

Dan is het niet altijd makkelijk om een goede vakantie te vinden. 'Iedereen Verdient Vakantie' helpt je verder.

Je vindt er:

 • daguitstappen
 • plekken om te overnachten, zoals B&B's, hotels en campings
 • georganiseerde vakanties

In België en in het buitenland!

Je kan hen ook bellen of mailen.

FOTO: Cody Black

Nood aan een babbel?

Praat erover