Ik houd niet van massatoerisme. Welke plaatsen vermijd ik best?

Ja. Doordat elk jaar meer en meer mensen op reis gaan, raken een aantal plaatsen overvol. De mensen die er wonen vinden het echt niet meer fijn en ook de reizigers zelf klagen over onder andere de grote drukte en hoge prijzen.

De bekendste steden die te maken hebben met overtoerisme zijn Venetië, Dubrovnik, Amsterdam en Barcelona. Daar kwamen lokale bewoners op straat om te protesteren tegen het overtoerisme en het gedrag van sommige toeristen.

Het gaat nu al zo ver dat sommige steden helemaal geen reclame meer maken en toeristen vragen om ergens anders naartoe te gaan.

Een paar oorzaken zijn de grote cruiseschepen die heel veel mensen ineens afzetten en ook Airbnb. Die populaire app waarmee je een kamer kunt boeken, zorgt ervoor dat veel mensen hun huis illegaal zijn gaan verhuren aan toeristen en dat zorgt voor hogere prijzen. Ze werken ook niet mee aan controles door stadsbesturen.

Wil je graag een duurzame reiziger zijn? Dan is het nu even beter om die plaatsen te vermijden.

Wil je er toch echt heel graag naartoe?

  • bereid dan je reis goed voor: lees erover of vraag advies aan Wegwijzer vzw.
  • ga in een rustige periode;
  • ga met het openbaar vervoer;
  • slaap in een b&b of hostel met een vergunning;
  • probeer contact te krijgen met lokale mensen;
  • ga naar de site van de toeristische dienst en lees hun tips om je respectvol te gedragen.

Wil je zien hoe druk de plaats die je wilt bezoeken er echt uitziet in het hoogseizoen? Tik dan je bestemming + het woordje "crowd" in de zoekbalk van Google Afbeeldingen. Voorbeeldje: "Dubrovnik+crowd"

Zoek een rustige plek op Sightsmap

Op deze kaart kan je zien waar toeristen veel foto's nemen. Wil je graag weg van de massa, dan kan je hier de zwarte vlekken opzoeken. Daar is de kans groot dat je geen andere toeristen tegenkomt.