Kan ik deze zomer nog mee op kamp?

Ja, er zijn zeker nog kampen met een plaatsje voor jou deze zomer!

Vind jouw kamp op deze sites:

Kampzoeker.be

Op www.kampzoeker.be vind je verschillende kampen. Je kan zoeken volgens je leeftijd, woonplaats en interesse.

Bij de meeste kampen kan je online inschrijven: je vindt de link bij elk kamp.

Iedereenverdientvakantie.be

Op www.iedereenverdientvakantie.be vind je kampen en uitstappen die minder duur zijn.

Je kan niet via de website rechtstreeks inschrijven voor een kamp:

  • Ben je aangesloten bij een OCMW, CAW, vzw of andere sociale organisatie? Laat hen weten waar je naartoe wil, dan boeken zij voor jou.
  • Of ga naar een Rap op Stap kantoor: zij helpen mensen die minder geld hebben om toch een toffe vakantie te vinden. Zo’n kantoor is er niet in elke gemeente, maar misschien wel dicht in je buurt. Bekijk hier alle gemeenten met een Rap op Stap kantoor.
  • Ben je niet aangesloten bij zo'n organisatie en is er geen Rap op Stap kantoor in je buurt? Dan kan je je kamp boeken via de vakantiebemiddelaars van Iedereenverdientvakantie.be. Het kan wel iets langer duren en het vraagt iets meer papierwerk.

Zomeractiviteiten in je eigen gemeente

Wil je niet noodzakelijk op kamp, maar wel meedoen met activiteiten in je eigen gemeente? Ga dan eens langs bij de jeugddienst of de vrijetijdsdienst. Zij weten wat er allemaal mogelijk is.

Kan ik korting krijgen?

Ja, vaak geven kampen korting als je dat vraagt. Je mag gerust aan de organisatie vertellen dat het kamp te duur is voor jou. Niemand op het kamp zal weten dat jij korting hebt gevraagd.

Soms heb je ook materiaal nodig zoals een slaapzak of een luchtmatras. Als je daar het geld niet voor hebt, vertel dat zeker ook aan de organisatie. Vaak zoeken ze dan mee naar een oplossing. Dat vinden ze niet erg. Als jij maar mee kunt!

Soms lukt het niet om korting te krijgen. Of het aanbod is zelfs met korting nog te duur. Je ouders kunnen dan aan het OCMW vragen om (een deel van) het kamp te betalen. Ook het ziekenfonds betaalt een deel van de kosten terug.

Is op kamp gaan veilig?

Ja. Er zijn duidelijke regels over hoe je een kamp veilig moet organiseren.

Je zal bijvoorbeeld meer je handen moeten wassen. Ook zitten er nooit meer dan 100 mensen in je groep.

Mijn ouders hebben toch nog schrik. Wat kan ik doen?

Speciaal voor de ouders is er een website met een antwoord op de meest gestelde vragen. Die informatie is ook vertaald in 12 verschillende talen: Farsi, Albanees, Arabisch, Bulgaars, Chinees, Engels, Frans, Pools, Roemeens, Somalisch, Spaans en Turks.

Als je ouders ongerust zijn, dan mogen ze altijd bellen met de mensen die het kamp organiseren. Zij kunnen dan een antwoord geven op hun vragen.

FOTO: Jente Boone