Ik heb stiekem de berichtjes van mijn lief gezien. Nu ben ik jaloers. Wat kan ik doen?

Het is niet leuk om je onzeker te voelen in je relatie. Je bent waarschijnlijk op zoek naar bevestiging, geruststelling dat de ander jou graag ziet, dat je de moeite waard bent, dat hij of zij zorg voor jou draagt.

De kans dat je die geruststelling vindt in de gesprekjes die je lief met iemand anders voert, is heel klein. Waarschijnlijk maakt het je zelfs meer onzeker en jaloers.

Jaloezie kan terecht zijn, maar ook onterecht.

Vraag de mening van iemand die je vertrouwt.

  • Is jouw jaloezie terecht? Bespreek dan met je liefje welk gedrag je van hem of haar verwacht zodat jij je veilig blijft voelen in je relatie. Benoem hoe zijn of haar gedrag jou jaloers maakt, los van wat je op de gsm vond. Je kan ook opbiechten dat je zijn of haar persoonlijke gesprekken hebt gelezen. Houd er dan rekening mee dat dat het vertrouwen van je partner kan schaden.
  • Is jouw jaloezie onterecht? Dan voel jij je misschien erg onzeker over jezelf, of over je relatie. De ene persoon heeft in een relatie meer geruststelling nodig dan de andere. Spreek over je onzekerheid met je partner en probeer samen te zoeken naar hoe hij of zij jou kan geruststellen. Jij moet dan wel bereid zijn die geruststelling te aanvaarden en wat jullie afspreken moet ook haalbaar zijn voor je partner. Blijf je erg onzeker en jaloers ondanks de geruststelling van je partner? Dan moet je hier misschien zelf aan werken. Eventueel met professionele hulp.

Nood aan een babbel?

Praat erover