Ik word gepest. Wat kan ik doen?

Je hoeft je bij niemand te verontschuldigen of jezelf te schamen. Want jij hebt niets verkeerd gedaan. Maar leg je niet neer bij de situatie. Dan wordt het vaak alleen maar erger.

Wat kan ik doen?

Zoek in eerste plaats steun bij anderen. Iemand die je kan vertrouwen en van wie je weet dat hij of zij het niet erger zal maken:

Bekijk samen wat de volgende stappen zijn die je kan zetten. Je kan samen naar de directie stappen om te vragen dat zij samen een volgende stap zetten of reageren op het pestgedrag.

Maak aan de school of directie duidelijk wat je zelf wilt dat er gebeurt of niet gebeurt. Heb je schrik dat sommigen je een verklikker vinden? Leg dat dan ook zo uit aan hen.

Weet je niet goed hoe je alles aan iemand moet vertellen? Hou dan een dagboek bij of schrijf het op in een brief. Tijdens je eerste gesprek met je vertrouwenspersoon kan je de teksten laten lezen. Heb je die eerste stap gezet? Heb je iemand in vertrouwen verteld wat je overkomt? Dat is belangrijk. Veel slachtoffers van pestgedrag blijven er te lang alleen mee zitten. Het zal je zelfvertrouwen goed doen, als je je verhaal kan vertellen.

Kan ik ergens terecht?

Je kan over je situatie vertellen aan vrienden, aan je ouders, aan een leerkracht, ... Praten met iemand die je vertrouwt, is altijd een goed idee.

Als je het niet durft vertellen aan iemand die je kent, kan je ook terecht bij Awel, CLBch@t, 1712 of het JAC. Zij luisteren naar je verhaal en proberen je te helpen bij een volgende stap. Kijk daarvoor op deze pagina bij PRAAT EROVER.

Nood aan een babbel?

Praat erover