Iemand overtreedt de regels. Hoe reageer ik?

Spreek die persoon aan

Andere mensen op hun asociaal gedrag wijzen? Dat kan heel lastig zijn. Je wil natuurlijk niet dat die persoon agressief reageert. Praat daarom zelf op een rustige manier:

  • Reageer objectief. Verwoord het gedrag zó concreet dat die persoon er eigenlijk niets tegenin kan brengen: “Je staat op minder dan 1,5 meter afstand”.
  • Toon begrip voor de situatie. De situatie is voor niemand leuk. Een geïrriteerde opmerking maakt het alleen maar erger. Zeg dus: “Ik begrijp dat het vervelend is om je aan al die regels te moeten houden.”
  • Vertel wat dat gedrag met jou doet. Welke gevoel krijg jij bij het gedrag van die persoon? Bv. “Ik maak me een beetje ongerust over mijn gezondheid en die van mijn familie.”
  • Maak een vraag van je boodschap. Je wil dat die persoon hun gedrag aanpast. Verwoord dat als een vraag. Niet als een instructie. Bv. “Zou je kunnen helpen door wat meer afstand te houden?”

Meld het bij de politie

Hielp je respectvol gesprek niet? Meld dan aan de politie dat die persoon de regels blijft overtreden. Doe dat niet via de noodnummers 101 en 112, maar wel bij je lokale politie. Je kan ook online aangifte doen.

Wat gebeurt er dan met zo’n aangifte?

FOTO: King's Church International

Nood aan een babbel?

Praat erover