Hoe ga ik om met een dipje?

Af en toe zijn er van die mindere dagen. Je hebt nergens zin in, alles lijkt tegen te zitten en je voelt je down.

Weet dat iedereen wel eens zo’n mindere dag of periode heeft. Echt waar, we laten het zelden aan de buitenwereld zien, maar we hebben allemaal onze portie baaldagen.

Zorg voor jezelf

Wees vooral niet te hard voor jezelf. Je mag je best even rot voelen. Gelukkig gaan dipjes ook terug voorbij.

Doe dingen die je batterij terug opladen: kijk naar je favoriete serie, luister vrolijke muziek, ga eens goed sporten, doe een terrasje met vrienden of breng een bezoekje aan je familie.

Zorg voor jezelf zoals je voor een goede vriend zou zorgen wanneer die zich down voelt.

Praat erover

Kies iemand waarbij je je goed voelt: een goede vriend, iemand van je familie, school of werk. Geef aan dat je een babbel nodig hebt.

Het is een cliché, maar praten kan echt helpen. Door je gedachten te delen krijg je er meer vat op. Je begrijpt je gevoelens beter en dat lucht op.

Soms is het wat spannend om over zo’n onderwerp te beginnen. Laat je niet tegenhouden door negatieve gedachten. Ga ervoor, je zult zien dat het goed doet!

Op mijn 15 jaar begon ik in een dipje te zitten. Een dipje dat de volgende jaren is uitgedraaid in een depressie. Ik was het niet gewend om te praten over mijn problemen. Uiteindelijk duurde het meer dan een jaar voordat ik iemand mijn problemen toevertrouwde. Er werd geluisterd en naar hulp gezocht.

Anoniem

Tips

Lees hier hoe je kan rekenen op anderen.

Durf je er niet goed over praten met iemand uit je omgeving? Je kunt ook praten, chatten of mailen met iemand die je niet kent. De organisaties in het blokje PRAAT EROVER bieden je graag een luisterend oor.

Blijft je dipje maar duren? Geraak je er zelf niet meer uit? Dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Daarvoor kan je terecht bij je huisarts, een psycholoog, het CLB, …

Nood aan een babbel?

Praat erover