Hoe maak je het uit?

Iemand afwijzen is niet gemakkelijk. Je wil de ander niet kwetsen, zeker niet als het iemand is met wie je ook mooie dingen beleefd hebt. Of misschien heb je ook schrik voor de mening van vrienden, klasgenoten, …

Soms proberen we het daarom ‘onrechtstreeks’ uit te maken:

  • Je geeft kleine signalen om de ander te laten begrijpen dat de relatie gedaan is (niet meer reageren op berichtjes, de ander negeren, niet meer zo vriendelijk zijn, …) Eigenlijk negeer je dan je liefje en dat kan hem of haar heel onzeker maken. Iemand negeren is kwetsender dan op een vriendelijke manier zeggen dat je de relatie wil stopzetten.
  • Een andere onrechtstreekse manier om het uit te maken is via sms of chat. Dat is gemakkelijker omdat je de ander en zijn/haar emoties (verdriet, boosheid…) dan niet ziet.

Beter is om het uit te maken in een ‘echt’ gesprek. Je bent dan zeker dat hij/zij goed begrepen heeft wat jij wil zeggen. Het verplicht je ook om meer rekening te houden met de gevoelens van de ander.

  • Geef in het gesprek de reden waarom je het uitmaakt. Probeer te zeggen wat voor jou niet goed is aan de relatie. Bijvoorbeeld: "Ik wil een relatie met minder ruzie". Vermijd om op te sommen wat je allemaal niet goed vindt aan de ander. Bijvoorbeeld: "Ik vind je saai". Dat is kwetsend.
  • Je kan ook afspraken maken met elkaar over hoe het nu verder moet. Misschien wil (één van) jullie even afstand nemen. Dat is oké, het is iets anders dan negeren.
  • Probeer niet te emotioneel te zijn tijdens het gesprek. Vertel op een vriendelijke manier dat je het wil uitmaken, waarom de relatie voor jou niet ‘goed genoeg’ is, maak afspraken over hoe jullie nu verder met elkaar zullen omgaan.
  • Geef de ander geen valse hoop. Zeg niet ‘dat het misschien nog goed komt’ of ‘dat jullie vrienden zullen blijven’ als dat niet zo is. Sluit het gesprek daarna af.

FOTO: Vladimir Kudinov

Nood aan een babbel?

Praat erover