Hoe maak je het uit?

Jammer genoeg lopen liefdesrelaties soms stuk. Dat is pijnlijk, maar niet abnormaal. Soms beslist een koppel samen om uit elkaar te gaan, maar het kan ook zijn dat één van de partners het plots niet meer ziet zitten en de relatie wil beëindigen.

Iemand afwijzen is niet gemakkelijk. Je wil de ander niet kwetsen, want je hebt tenslotte heel wat gedeeld samen, ook mooie dingen. Of misschien heb je ook schrik voor de mening van vrienden, klasgenoten…

Soms proberen we het daarom ‘onrechtstreeks’ uit te maken, zodat we de confrontatie niet te hoeven aan te gaan:

  • Je geeft kleine signalen om de ander duidelijk te maken dat de relatie gedaan is: geen interesse tonen, niet of laat reageren op berichtjes, onvriendelijk zijn... Hoewel de boodschap voor jou misschien klaar en duidelijk is, kan dit je partner heel verward én onzeker maken. Iemand op deze manier behandelen is veel kwetsender dan op een vriendelijke manier zeggen dat je de relatie wil stopzetten.
  • Een andere onrechtstreekse manier om het uit te maken is via sms of chat. Dat is gemakkelijk omdat je de ander niet hoeft aan te kijken en meer tijd hebt om na te denken over wat je wil zeggen. Maar het komt vrij onpersoonlijk en afstandelijk over. Daarnaast is er de kans dat de ander je boodschap verkeerd interpreteert.

De beste optie is om het uit te maken via een ‘echt’ gesprek. Je hebt dan meer zekerheid dat de ander je goed begrijpt en het verplicht je om meer rekening te houden met de gevoelens van de ander.

  • Probeer op een rustige en vriendelijke manier aan te brengen waarom de relatie voor jou niet meer werkt. Bijvoorbeeld: “Ik wil een relatie waarin ik me vrijer en minder beklemd voel”. Vermijd een opsomming van wat je allemaal niet goed vindt aan de ander. Bijvoorbeeld: “Je bent een jaloers mens”. Vertrek vanuit jezelf en wat jij nodig hebt.
  • Laat zeker ruimte voor de gevoelens en gedachten van de ander. Veelvoorkomende emoties zijn kwaadheid, verdriet, onzekerheid… Daarnaast kan de ander ook nog met een hele hoop vragen zitten. Probeer hier rekening mee te houden.
  • Je kan ook afspraken maken met elkaar over hoe het nu verder moet. Misschien wil (één van) jullie even afstand nemen. Dat is oké. Probeer elkaar daarin te respecteren. Zelfs als je besloten hebt om vrienden te blijven, kan een periode van afstand nemen goed zijn. Op die manier kunnen hevige emoties even bezinken en kan je allebei wennen aan de nieuwe situatie.
  • Als je 100% zeker bent van je beslissing of liever geen contact meer wil, is het beter om de ander geen valse hoop te geven. Zeg dan niet ‘dat het misschien nog goed komt’ of ‘dat jullie vrienden zullen blijven’. Wees klaar en duidelijk, maar altijd op een respectvolle manier.

Iets beëindigen is meestal niet prettig, maar het hoort bij het leven. Het is vooral belangrijk om je eigen gevoel te volgen. Weet dat de ander op deze manier ook de kans krijgt om een nieuwe, sterke relatie op te bouwen.

FOTO: Vladimir Kudinov

Nood aan een babbel?

Praat erover