Ik heb ruzie met een vriend/vriendengroep. Wat nu?

Wanneer je ruzie hebt met je beste vriend, vriendin of vriendengroep dan is het goed om elkaar even de tijd te geven om wat af te koelen en na te denken. Op het hoogtepunt van een ruzie worden vaak harde woorden gebruikt.

In die tussentijd kan je even rustig reflecteren over het conflict. Wat was de oorzaak? Voel je je gekwetst? Heb jij iemand anders (onbewust) pijn gedaan? Het kan goed zijn om alles eens op een rijtje te zetten en er vanop een afstand naar te kijken.

Als jullie boosheid wat meer gezakt is, kunnen jullie afspreken om er eens over te praten. Liefst face to face, want via sms en chat is het moeilijker om je gevoelens uit te leggen en daardoor ontstaan er vaak nog meer misverstanden.

Praat op een rustige manier over het conflict en luister oprecht naar elkaar. Probeer elkaar daarbij niet te beoordelen. Iedereen is anders: iets wat jij bijvoorbeeld grappig vindt, kan iemand anders als beledigend ervaren. Je gooit dus best geen verwijten meer naar elkaar, want zo kan er opnieuw ruzie ontstaan. Durf daarnaast ook ‘sorry’ te zeggen en je fouten toe te geven, dat getuigt van veel maturiteit.

Het is goed om lessen te trekken uit een ruzie zodat je die in de toekomst kan vermijden of beter weet aan te pakken. Hopelijk geraak je er dan sneller uit.

Lees hier meer tips voor lastige gesprekken! Het artikel gaat over praten met je lief, maar de tips kunnen ook van toepassing zijn bij vrienden.

Sally en Judith besloten dat hun vriendschap beëindigen de beste keuze was. Bekijk hoe ze dat aanpakten:

Nood aan een babbel?

Praat erover