Is het oké om te sexten met mijn lief?

Verliefd zijn is leuk. Elkaar en elkaars lichaam beter leren kennen ook. Sommige jongeren sturen daarom naaktfoto’s via het internet naar hun lief. Dat heeft positieve, maar ook enkele negatieve kanten.

Een selfie in je blootje?

Sexting is een manier om te experimenteren met seksualiteit samen met je lief of iemand anders. Daar is helemaal niets mis mee, maar je denkt er best wel even over na. Eens je iets doorstuurt, kunnen de beelden ook bij anderen terechtkomen en dan zijn die nog moeilijk te verwijderen. Zorg er dus voor dat je de persoon naar wie je stuurt volledig vertrouwt. Het is ook altijd een goed idee om niet herkenbaar op de foto te gaan en je hoofd of andere herkenbare eigenschappen zoals tattoos buiten beeld te houden. Wordt de foto dan toch verspreid, dan ben je niet herkenbaar.

Is het strafbaar?

Een pikante foto naar je lief sturen is niet strafbaar als dat in vertrouwen en uit vrije wil gebeurt. Als je tegen iemands wil of zonder medeweten van de andere een foto neemt, dan kan je daarvoor wel gestraft worden. Foto's die je gekregen hebt daarna publiceren op een website of sociaal netwerk mag niet. Bij naaktfoto's van minderjarigen gaat het daarbij zelfs om het verspreiden van kinderporno en dat is wel degelijk strafbaar.

Zelf een sext gekregen?

Heb je zelf een sext gekregen? Weet dat de ander je dan in vertrouwen neemt en schaad dat vertrouwen niet.

FOTO: Tanja Heffner

Chatbot rond sexting

Chatbot Sextmasjien polst bij jongeren naar hun ervaringen met sexting en houdt zich niet in om lastige vragen te stellen. Zo wil Sextmasjien duidelijk maken wanneer sexting over de schreef gaat en welke houding je het best aanneemt.