Kan ik gewoon thuis of van thuis uit les volgen?

Ja, dat kan. Tot je 18 jaar bent, ben je verplicht om te leren. Je hebt dus leerplicht, geen schoolplicht. Afhankelijk van je situatie zijn er meerdere mogelijkheden.

Thuisonderwijs

Thuisonderwijs is zeker niet de gemakkelijkste weg. De voorwaarden om thuis les te volgen zijn streng en de onderwijsinspectie controleert:

  • Je krijgt les bij je thuis, van je ouders of van een priv√©leerkracht.
  • De minister van Onderwijs moet weten of je thuis les volgt, drie dagen voor het nieuwe schooljaar begint.
  • Je thuisleerkracht moet het leerplan van de school volgen.
  • De inspectie controleert of je wel les krijgt. Bij overtreding van de leerplichtwet is het mogelijk dat je ouders/verzorgers voor de politierechtbank moeten komen.
  • Je moet je examens maken voor een examencommissie secundair onderwijs. Slaag je niet na twee keer? Dan mag je niet langer thuis les volgen.

Van thuis uit les volgen

Soms kun je door een ziekte, operatie, ongeval of ouderschapsverlof niet naar school. Dat wil niet zeggen dat je de lessen moet missen. Hier liggen de regels anders dan voor Thuisonderwijs.

Zieke leerlingen hebben recht op verschillende initiatieven: zo is er gratis 'Tijdelijk Onderwijs aan Huis', al dan niet in combinatie met internetonderwijs via Bednet. Het doel is: uiteindelijk weer les volgen in de klas. Het is niet de bedoeling dat deze initiatieven naar school gaan voor altijd vervangen.

FOTO: Raisa Vandamme

Nood aan een babbel?

Praat erover