Moet ik verplicht naar school gaan?

Nee, je bent alleen verplicht om te leren.

In België is er leerplicht, geen schoolplicht. Dat geldt voor alle jongeren, ook voor jongeren met een andere nationaliteit, jongeren zonder officiële verblijfspapieren, voor jongeren van wie de ouders geen vaste verblijfplaats hebben, topsporters en in de meeste gevallen ook voor jongeren met een handicap.

Wanneer je in een school bent ingeschreven, moet je er wel aanwezig zijn. Zet dat plan om morgen zomaar te stoppen met school dus maar uit je hoofd ;-)

Je bent leerplichtig tot de dag dat je 18 wordt, of tot 30 juni in het jaar dat je 18 wordt, als je later dan die datum jarig bent.

Vanaf je 15 jaar ben je niet meer voltijds leerplichtig. Je mag dan overstappen naar het deeltijds onderwijs. Je moet dan wel het tweede jaar secundair onderwijs gevolgd hebben. Volgen is genoeg, een getuigschrift behaald hebben, is niet nodig.

Vanaf je 16 jaar mag je sowieso overstappen naar deeltijds onderwijs.

  Mag je thuis les volgen?

  Ja. Je ouders moeten dat wel melden aan het Agentschap voor Onderwijsdiensten en een verklaring van huisonderwijs ondertekenen.

  Check de voorwaarden in dit artikel.

  Wat als je nog niet lang in België bent?

  Kom je nog maar net in België aan, dan bestaat de kans dat je nog niet zo goed Nederlands kan lezen of schrijven. Daarvoor kan je terecht in het Onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN).

  Wat als je (tijdelijk) naar het buitenland verhuist?

  • Blijft je domicilie (hoofdverblijfplaats) in België?  Dan moet je het Agentschap voor Onderwijsdiensten op de hoogte brengen. Alleen zo blijf je in orde met de wet op de leerplicht.
  • Wordt je domicilieadres naar het buitenland verplaatst? Dan moet je de wetten op de leerplicht van dat nieuwe land navolgen.

  Andere mogelijkheden om een diploma te halen?

  FOTO: chuttersnap

  Nood aan een babbel?

  Praat erover