Ik kan mijn studies niet betalen. Wat nu?

Studeren kost geld. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet kan je van de overheid een toelage krijgen. Inschrijvingsgeld, boeken, schoolmateriaal, een computer, eventueel de huur van een studentenkamer en ontelbare andere kosten lopen snel hoog op. Wat te doen?

Studietoelage

Kun je financieel een steuntje in de rug gebruiken? Onderzoek of je recht hebt op een studietoelage. Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan krijg je een toelage van de Vlaamse overheid én betaal je minder inschrijvingsgeld aan je onderwijsinstelling.

Een studietoelage aanvragen

De snelste manier om een toelage aan te vragen is via de website. Heb je vragen bij het invullen? Bel dan gratis de Vlaamse Infolijn bellen op nummer 1700. Heb je hulp nodig dan kan je daarvoor bij verschillende organisaties terecht.

Hou de deadline in het oog! Aanvragen die te laat binnenkomen worden niet meer behandeld. De overheid behandelt de aanvragen in de volgorde dat ze binnengekomen zijn. Snel indienen is dus de boodschap!

Ben je het niet eens met de uitslag dan kan je daar uitleg over vragen, een herziening vragen of zelfs beroep aantekenen.

Studielening

De studietoelage is een mooie oplossing, maar zelfs die volstaat niet altijd. Een studielening biedt misschien soelaas. Vraag ernaar op de sociale dienst van je hogeschool of universiteit.

Opgelet! Een studielening moet net je als elke andere lening uiteindelijk terugbetalen. Denk dus zeer goed na vooraleer je een lening afsluit.

FOTO: Tini Cleemput

Nood aan een babbel?

Praat erover