Ik laat me vaccineren: ben ik een proefdier in een experiment?

Nee, je bent geen proefdier als je je laat vaccineren. De tests zijn allemaal al gebeurd. Pas als bewezen is dat een vaccin veilig is en werkt, wordt het goedgekeurd. Dan kan jij het vaccin krijgen.

Hoe verlopen de tests?

Onderzoekers testen hoe goed een vaccin werkt met 2 groepen deelnemers. Elke groep telt tienduizenden mensen. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen daar vrijwillig aan meedoen.

De ene groep krijgt het vaccin, de andere groep een nep-vaccin (placebo). Daarna kijken de onderzoekers in elke groep hoeveel mensen ziek zijn geworden door het coronavirus.

Voorbeeld: in een test met 43.000 mensen werden er 162 mensen ziek in de placebo-groep en 8 in de gevaccineerde groep. Daaruit kan je besluiten dat het vaccin 95% beschermt tegen ziek worden door het coronavirus.

Ze doen de studies eerst bij volwassenen. Is het vaccin veilig en werkt het bij hen? Dan starten de tests bij de jongeren en kinderen.

De geneesmiddelenautoriteiten kijken de resultaten van de studies na. Alles oké? Dan pas krijgt de gewone bevolking het vaccin.

Nood aan een babbel?

Praat erover