"Ik nam het vaccin om anderen te beschermen" | Jill (19)

Toen de coronapandemie uitbrak, was er veel bezorgdheid in het rusthuis waar ik nu 2,5 jaar als jobstudent werk.

Al snel vielen de eerste slachtoffers en toen was het alle hens aan dek. Ik had echt heel veel schrik om telkens naar het werk te gaan en te ontdekken wie er deze keer gestorven was.

Na al die jaren had ik wel een band gevormd met enkele bewoners die spijtig genoeg overleden zijn aan het coronavirus.

Ik was ongerust over de bijwerkingen op korte en lange termijn, omdat het vaccin in zo'n korte tijd gemaakt was.

Jill (19)

Toen er sprake was van een vaccin had ik eerst een heel dubbel gevoel. Zoals de meeste denk ik, was ik ook wel ongerust over de bijwerkingen op korte en lange termijn, omdat het vaccin in zo een korte tijd gemaakt was.

Wanneer er echt concrete plannen kwamen en de richtlijnen van welke groepen er eerst het vaccin zouden krijgen, had ik eigenlijk nog niet verder nagedacht over het vaccin.

Ik dacht ook helemaal niet dat ik als jongere het vaccin mee in de eerste groep zou krijgen. Ook al werk ik in een rusthuis, ik dacht gewoon dat de jongeren sowieso nog niet gevaccineerd gingen worden.

Blijkbaar wel dus. We kregen een mail met de vraag wie er allemaal gevaccineerd wou worden, omdat ze de vaccins gingen bestellen.

Ik had eerst niet door dat ik de bewoners in het rusthuis en andere mensen ook kon helpen door zelf het vaccin te nemen.

Jill (19)

Ik had in het begin zelfs geen mening denk ik. Ik was er niet tegen, maar ik had er ook niet lang genoeg bij stilgestaan om er voor te zijn. Daarna begon ik wel te twijfelen.

Ik had het gevoel dat ik het vaccin ‘stal’ van mensen die het meer dan ik konden gebruiken. Zieke mensen of mensen met speciale aandoeningen enzovoort.

Ik heb er wel even over moeten nadenken en heb er informatie over opgezocht. Ik heb ook gepraat met mensen die betrouwbare informatie hadden en heb uiteindelijk toegezegd.

Ik had eerst niet door dat ik de bewoners in het rusthuis en andere mensen ook kon helpen door zelf het vaccin te nemen. Uiteindelijk nam ik het vaccin dus om ook anderen te beschermen.

Ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om via het rusthuis het vaccin te krijgen.

Jill (19)

Bij het eerste prikje verliep alles vlot bij mij, maar bij het tweede prikje ben ik in de nacht toch redelijk ziek geworden. Maar het was het zeker waard.

Ik begrijp dat mensen niet helemaal vertrouwen hebben in het vaccin en denken aan de mogelijke bijwerkingen. Maar ik geloof dat de wetenschap ver genoeg staat tegenwoordig om een vaccin te bereiden dat veilig is.

Ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om via het rusthuis het vaccin te krijgen.

Nood aan een babbel?

Praat erover