Op wie moet ik stemmen?

Welke partij past bij mij?

De grootste politieke partijen van Vlaanderen zijn:

Wil je het grondig aanpakken? Bekijk de verkiezingsprogramma’s van de partijen die opkomen. Wellicht vind je heel wat folders in je brievenbus. Op de websites van de partijen vind je normaal gezien een uitgebreid programma terug.

Praat met je familie en vrienden over de thema's die jou bezighouden. Zo kan je beter je mening vormen.

En op welke persoon moet ik dan stemmen?

Eenmaal je een partij gekozen hebt, kan je nog stemmen op een of meerdere personen die op de lijst staan. Zoek de kieslijsten op de website van de partij van jouw keuze. Zo heb je een overzicht van de kandidaten waarop jij kan stemmen.

Je kan voor meerdere mensen binnen dezelfde partij stemmen. Er zijn mensen die bijvoorbeeld alleen vrouwen of jongeren op de lijst aanduiden, of een kopstuk omdat die vaak in de media komt en ze hem of haar wel vertrouwen.

Je kan ook een lijststem geven aan de partij. Dan ga je akkoord met de volgorde van die lijst.

Wil je stemmen op meerdere mensen van verschillende partijen? Dat gaat niet. Doe je dit toch, op papier, dan is je stem ongeldig en telt die niet mee. Digitaal kan je dit trouwens niet doen.

Geraak je er echt niet uit? Je kan ook blanco stemmen of expres ongeldig stemmen. Blanco stemmen doe je door geen bolletje te kleuren als je op papier stemt. Of door het vakje 'blanco' aan te duiden als je digitaal stemt. Ongeldig stemmen kan je alleen op papier. Dan schrijf je iets op het papier of duid je meerdere bolletjes aan, over partijen heen.

Stem je blanco of ongeldig? Dan leg je je neer bij de beslissing van de andere kiezers.