Wat is verliefd zijn?

De liefde. Over geen enkel onderwerp werden meer films gemaakt, liedjes gezongen en boeken geschreven.

Je komt veel mensen tegen in je leven, maar soms leer je iemand kennen waarbij het een tikkeltje anders aanvoelt. Je merkt bijvoorbeeld dat je een warm gevoel krijgt wanneer die nieuwe klasgenoot jouw richting uitkijkt. Het kan dan zijn dat je verliefde gevoelens gaat ontwikkelen voor die persoon.

Waarom word je juist verliefd op die ene?

Wetenschappers hebben al veel onderzoek gedaan naar het fenomeen verliefdheid, maar het is nog steeds niet precies duidelijk waarom mensen verliefd op elkaar worden. Vaak gebeurt dit omdat je aangetrokken wordt door een persoon of bepaalde eigenschappen van die persoon, zoals een knap uiterlijk of leuk karakter. Daarnaast zijn er nog een heleboel zaken die een rol kunnen spelen:

  • Genen
  • Geuren
  • Hormonen
  • Seizoenen
  • Sfeer
  • Ervaringen: in nieuwe situaties word je sneller verliefd
  • Herkenning: de ander lijkt bv. sterk op jou
  • Seks kan ook verliefdheidsgevoelens doen ontstaan

Sommige mensen worden gewoon sneller verliefd dan anderen. Je kan even goed verliefd worden op iemand die al heel lang een goede vriend is als op iemand die je nog maar pas kent.

Wat gebeurt er als je verliefd bent?

Niet kunnen eten, aan niets anders kunnen denken, vlinders in je buik en klamme handen als je hem of haar ziet… Dat zijn allemaal tekenen van verliefdheid. Als de verliefdheid wederzijds is, dan vertoef je meestal een tijdje op een roze wolk.

Verliefdheid die niet beantwoord wordt, kan extra intens voelen. Verliefdheid is zoals een verslaving: het verlangen neemt alleen maar toe als je voelt dat je hem of haar niet kan krijgen.

Verliefdheid kan heel wisselvallig zijn. Het ene moment ben je tot over je oren verliefd, het volgende moment is dat gevoel veel minder of zelfs helemaal weg en voel je je down. Soms ben je verliefd op meer mensen tegelijk, voel je voor de een wat meer dan voor de ander. Meestal gaat verliefdheid na verloop van tijd over.

Wil je meer weten over verliefdheid kijk dan zeker ook naar deze aflevering van de Dokter Bea Show.

FOTO: Toa Heftiba

Nood aan een babbel?

Praat erover