Kan je in je vrije tijd ook iets bijleren?

Leren doe je niet enkel op de schoolbanken: ook in het dagelijkse leven en in je vrije tijd steek je allerlei zaken op.

Ook in je jeugdorganisatie kan je veel leren. Door deel te nemen aan activiteiten, verantwoordelijkheden op te nemen, vormingen te volgen, leer je heel wat. Soms doe je dat langs je neus weg: simpelweg door te spelen, te vergaderen, ruzie te maken en samen te werken. Je krijgt de ruimte om dingen uit te proberen, te mislukken en opnieuw te proberen.

In het jeugdwerk kan je ook vormingen volgen. Met vorming bedoelen we:

  • bijeenkomsten
  • cursussen
  • sessies
  • workshops

die de bedoeling hebben om iets bij te leren.

Veel van die vormingen zijn er op gericht om jeugdwerkers sterker te maken. Die vormingen noemen we kadervorming. Ze willen jongeren die verantwoordelijkheid opnemen in het jeugdwerk nog beter doen functioneren in hun rol en taken. In de praktijk lopen die taken en verantwoordelijkheden ver uit elkaar. Dat zie je dan ook in het aanbod aan kadervorming: je hebt heel specifieke vormingen zoals grime of sjorren, en meer algemene cursussen zoals Animator in het jeugdwerk.

Binnen kadervorming leiden sommige vormingen en cursussen tot een attest van animator, hoofdanimator of instructeur in het jeugdwerk. De attesten worden erkend door de Vlaamse overheid.

Zit je niet in een jeugdvereniging, maar lijkt het wel wat?