Door corona mag ik niet meer werken als jobstudent. Wat nu?

Door het coronavirus moeten heel wat bedrijven sluiten. Veel studenten kunnen hun studentenjob niet meer doen. Misschien ben jij ook jobstudent en verdien je nu het waarop je gerekend had niet meer. Soms heb je wel recht op een uitkering.

Ik doe een studentenjob en mijn werkgever moet tijdelijk sluiten. Heb ik recht op een uitkering? 

Helaas. De RVA beschouwt je niet als tijdelijk werkloos zolang je studeert. De vakbonden proberen met de regering in gesprek te gaan over de situatie van jobstudenten tijdens de coronamaatregelen. Maar voorlopig krijgen jobstudenten geen uitkering.

Ik werk als maaltijdkoerier bij bv. deliveroo, take away … Heb ik recht op een uitkering nu veel horecazaken toe zijn? 

Voor maaltijdkoeriers die werken met een studentenovereenkomst geldt hetzelfde als hierboven staat. Maar veel maaltijdkoeriers werkens als freelancers en kunnen gebruikmaken van de maatregelen voor zelfstandigen. Meer info vind je op FAQ Freelancers of www.unitedfreelancers.be

Ik ben jobstudent en zit in financiële problemen door het coronavirus. Wat kan ik doen?

Kom je niet meer rond door het wegvallen van jouw job? Neem dan contact op met de sociale dienst of studentenvoorzieningen van jouw school. Bespreek samen met hen wat je kan doen. Vraag of je een lening kan krijgen of een nieuw spreidingsplan voor je inschrijvingsgeld.