Welk taboe wil jij de wereld uit?

MLM - Muslim Lives Matter !! Ik ben een meisje met een andere etnische afkomst, daarbij heb ik een religie waar ik echt aan gehecht ben, ik ben moslim en draag een hoofddoek. Ik vind dat dit gewoon geaccepteerd zou moeten worden, ook op scholen. Een hoofddoek wilt niet zeggen dat we slechtere prestaties gaan tonen. Daarbij worden moslims ook als "terrorist" gezien, deze veralgemening moet ook stoppen, want daarentegen is het verboden in de islam om iemand pijn te doen etc,.. Niet alleen moslims natuurlijk, iedereen moet dezelfde waarden en normen hebben.

:p, 18 jaar

mensen die lgbt zijn MOETEN gewoon geaccepteerd worden zij hebben hun voorkeuren en wij hebben daar totaal niets over te gaan zeggen gaan bepalen als een meisje wat jongenskleren wil aandoen laat haar dat doen! als een jongen make up wil aan doen laat hem dat doen.! zij hebben hun voorkeur wij de onze. ik vind dat de taboe rond holebi en transgenders gewoonweg moet stoppen. Jmmr gng gaan er wel altijd mensen zijn die het niet kunnen of gaan accepteren. Sorry moest me even van het hart lmao mhmmmm

:/, 16 jaar

Ik vind vooral dat de taboe rond depressie, zelfverwonding en zelfmoord weg mag gaan. Veel mensen vinden dit soort onderwerpen angstaanjagend omdat ze niet weten hoe ze ermee moeten omgaan. Het komt zelfs vaker voor dan mensen denken. Het kan zowel bij volwassenen als bij jongeren als bij kleine kinderen voorkomen.

Amy, 18 jaar

Ik wil het niet per se hebben over een taboe, maar over een probleem waarvan ik vind dat het ook belangrijk is om uit de wereld geholpen te worden. We vinden het maar normaal dat meisjes ‘s nachts niet meer alleen buiten durven lopen, zichzelf redelijk moeten kleden (niet te open), zich niet te los gaan gedragen bij jongens; terwijl dit allemaal eigenlijk helemaal niet normaal is. We moeten vrouwen niet aanpassen, maar mannen leren om hun te gedragen. Ik heb hier persoonlijk echt angsten over om aangerand te worden, en heb ook al veel verhalen uit mij omgeving over gehoord.

Luna, 16 jaar

Wat ik uit de wereld wil is dat mensen geen taboe moeten maken over depressie want dat kan echt zijn.. en het kan ook heel heftig zijn..

Tess, 13 jaar

Ik vind persoonlijk dat het taboe rond mentale problemen zou moeten verdwijnen. De dag van vandaag heeft iedere tiener wel een kwaaltje en er zijn steeds meer mensen met mentale problemen. Iedereen zou hierover moeten kunnen praten zonder beoordeeld te worden.

Anoniem2004, 16 jaar

Menstruatie. Er is nog te veel schaamte op waardoor mensen denken dat klachten 'erbij horen' wat niet zo is. Als we meer met elkaar over zouden praten mannen en vrouwen. Dan zal dat al veel veranderen.

Anoniem, 16 jaar

Eetstoornissen, deze worden vaak opgehemeld op sociale media.

Titi, 15 jaar

Als een meisje weinig of 'sexy' kleding draagt wilt het niet zeggen dat ze om catcalls vraagt of aandacht.

Anoniem, 14 jaar

Ik vind dat het 'lid' zijn van de LGBTQ+ nog altijd als een taboe wordt aanzien. Wat ik niet vind kunnen! Je hebt je eigen voorkeuren, en daar hebben andere mensen niets op te zeggen. Ook het feit dat meisjes jongenskleren dragen of andersom, dat is ook nog steeds een taboe, wat het eigenlijk niet mag zijn. Ikzelf draag altijd broeken, shortjes en truien en draag mijn haar altijd vast en ik word nagekeken. Laat iedereen dragen wat hij/zij zelf wil!

Kato, 14 jaar

Ik draag graag jongenskleren omdat dat beter zit en ook niet altijd roze, paars of glitter is. Ik krijg veel opmerkingen daarover en vooral negatieve. Mijn mama vindt het raar als ik nu eens weiger om met mijn jongenskleren naar school te gaan, maar ik ben bang om gepest te worden. Je kunt wel zeggen dat alles unisex is, maar waarom bekijken de mensen mij nog altijd zo raar als ik weer eens met mijn jongenskleren binnenstap?

Lise, 12 jaar

Ik heb drie jaar aan zelfverwonding gedaan en heb daardoor littekens, ik merk dat als ik in de zomer t-shirts draag dat ik nagekeken word of krijg ik te horen dat ik ‘ ziek’ ben of dat ik aandacht te kort heb. Ik wil niet gezien worden als iemand die aandacht te kort heeft.

Alessia, 20 jaar

Een eetstoornis. Het wordt nog te vaak verzwegen, waardoor het alleen maar erger wordt.

Fien, 14 jaar

Op school heeft iedereen het gevoel dat je erbij moet horen. Er wordt extreem duidelijk gemaakt of je er wel bij hoort of niet. Maar de 'perfecte' mensen, dat is schijn. Zij hebben uiteindelijk ook hun problemen. Door andere mensen te wijzen op fouten, gebreken, ... voelen ze zichzelf beter. Terwijl zij net zo goed mensen zijn, en net zo goed fouten maken. Onze fouten maken ons menselijk, niet verkeerd!

Amber, 11 jaar

Mensen noemen me 'strever' omdat ik goeie punten haal. Ik heb het al 1000 keer mogen horen en het maakt me boos. Het is niet leuk, nu probeer ik zoveel mogelijk mijn punten geheim te houden, maar dat werkt niet, ze blijven het gewoon vragen en dan ‘strever’ zeggen. Als mensen goeie punten halen, zeg je gewoon: "Wauw, goed gedaan" en niet: "Strever" want dan halen ze misschien expres hun punten naar beneden om niet meer zo genoemd te worden.

Anoniem, 12 jaar

Ik vind dat het taboe van transgenders en holebi-mensen moet verdwijnen! Love is love en iedereen moet hetzelfde behandeld worden! Het zou misschien beter zijn als sommige mensen zich in de schoenen van die mensen die gehaat worden plaatsen, ze zouden dan pas weten hoe hard ze die mensen kwetsen!!!

Paarse_Kers, 14 jaar

1 op de 5 Belgische jongeren kampt met psychische problemen. Dat cijfer moet dringend naar beneden! Daarom heb ik een kortfilm gemaakt.

Thomas, 17 jaar

De laatste tijd durven jongeren hun gevoelens niet te uiten tegenover anderen. Er is nog steeds een taboe rond psychische problemen.. Als je even je gevoelens laat tonen of erover durft te spreken vinden ze je een zieligaard of een aandachtzoeker.. Maar aub niet iedereen heeft een geweldig leven zoals sommige. Niet iedereen heeft weinig meegemaakt. Sommige hebben namelijk een grote rugzak waardoor het moeilijker en moeilijker wordt. Oordeel dus nooit over iemand voor je zijn verhaal kent of de persoon leert kennen.

Nona, 23 jaar

Het taboe rond psychische problemen en zelfmoord blijft zo groot. Je bent direct gek of gestoord. Ik ben een heel normale tiener en echt niet gek hoor. Ik heb gewoon wat psychische problemen.

Fuck taboes, 16 jaar

Racisme moet stoppen. Er is een meisje uit Irak bij ons op school, ze durft niet naar de zwemles omdat er gelachen is geweest met haar zwempak. Ik vind het een prachtig zwempak, en zolang zij er blij mee is is dat oké. Verder ook dat stomme taboe over LGBTQ+! Ik reageer op zo veel mogelijke racistische uitspraken, gewoon omdat ik voel dat het moet! Ik hoop dat iedereen die dit leest dit ook zal doen. Dat, dat zou fantastisch zijn.

Ella_Schrijft, 11 jaar

Ik heb een eetstoornis, maar daar is geen specifieke naam voor, omdat het een unieke vorm is die gewoon geen naam heeft omdat ik ermee geboren en opgegroeid ben. Maar iedereen denkt altijd als je zegt "Ik heb een eetstoornis." dat ik anorexia heb terwijl mijn eetstoornis eerder een soort van angst is voor het voedsel zelf/ de smaak van het voedsel dan voor mijn gewicht. Ik vind dat mensen moeten beseffen dat er ook andere eetstoornissen bestaan buiten anorexia.

Cutiejin, 15 jaar

De druk van de maatschappij weegt op de jongeren. De mallemolen draait maar verder en iedereen moet er maar in mee. Hierdoor zijn er nog vaak zelfdodingen. Veel mensen worden hiermee geconfronteerd. Iedereen moet zich érgens kunnen thuis voelen. En niet "thuishoren" door in hokjes geduwd te worden, maar je goed in je vel voelen bij je leefomgeving. Praat met de mensen, luister naar de mensen.

El Capi, 18 jaar

Ik ben een meisje van 16 jaar en speel al 4 jaar voetbal. Ik hoor de meeste al denken als ik dit vertel aan iemand. Ik kan zo op hun gezichten aflezen wat ze over me denken. "Een meisje dat voetbal speelt, die is natuurlijk lesbisch." Dit stereotype komt me de laatste jaren de oren uit. Ik heb al 1000 keren de vraag 'val je op meisjes?' moeten beantwoorden. Telkens wanneer ik deze vraag te horen krijg vraag ik me af waarom mensen deze vraag stellen. Is het voor hun dan echt zo belangrijk om mijn geaardheid te weten? Ik weet nu ongeveer al 2j dat ik op meisjes val. Dus ik voldoe aan het typische 'voetbalmeisje.' Maar meer dan de helft van mijn team is gewoon hetero. Dus niet elk meisje dat voetbalt is lesbisch. Het wordt tijd dat dit stereotype verdwijnt. Er zijn 4 mensen op de hoogte van mijn geaardheid, en ze hebben allemaal positief gereageerd. Toch heb ik nog steeds bang/stress om het aan iedereen te vertellen. Iedereen heeft het recht op een gelukkig leven, of dat nu met een partner is van hetzelfde geslacht of van het tegengestelde geslacht.

Liv, 16 jaar

Ik erger me de laatste tijd heel hard aan hoe de maatschappij zo slecht omgaat met holebi's. Berichtgeving over holebi's wordt vaak als negatief ontvangen door velen. Naar mijn gevoel zijn mensen verzuurder dan ooit en heel conservatief of hebben ze in ieder geval een tunnelvisie. Ik hoop dat het toch een beetje beter gaat want ik zou het niet leuk vinden om in zo'n maatschappij mijn kinderen te laten opgroeien.

Elias, 20 jaar

Mensen reageren heel snel op alles wat je doet. Je krijgt hierdoor het gevoel dat je niet aan de eisen voldoet, en zij wel. Maar vaak is het gewoon niet zo. Door jou op je fouten te wijzen, willen ze benadrukken hoe goed zij zijn.

Amber; 11 jaar

Vooroordelen

Leya, 24 jaar

Ik heb ongeveer een jaar geleden een Russische studente leren kennen, bij ons in het jeugdhuis. Ik stond achter de bar. We zijn aan de praat geraakt en op het einde van de avond was ik echt ondersteboven van haar! Dit was de 1e keer dat ik dit meemaakte bij een meisje! Ik heb er met vrienden erover gepraat, en zij zeiden me dat ik er gewoon voor moet open staan, en het zeker niet moet verstoppen! Dit is ook mijn tip die ik meegeef aan andere die dit meemaken: Praat erover, en vooral vecht er niet tegen! Liefde is iets moois, zowel bij een meisje als bij een jongen, en het is zoveel mooier als je eerlijk bent met jezelf! Ik hoop dat ik andere hiermee kan helpen, en dat dit hopelijk geen wereldtaboe meer is! Want liefde is een van de mooiste dingen die er bestaan in het leven!

Julie, 18 jaar

Veel van mijn leeftijdsgenoten willen allemaal een lief hebben om te kunnen zeggen dat ze een lief hebben, maar een vriendin van mij is niet een van de mooiste meisjes en heeft nog geen lief. Zij word zo raar bekeken en zelfs gepest (in reallife en op het internet). Ik vind dit niet meer normaal. Een lief moet je niet hebben om cool te kunnen zijn, je kan ook cool zijn zonder lief.

Kiana, 18 jaar

Ik ben een bisexueel meisje, en vind dat LGBTQ+ eindelijk eens moet aanvaard worden. Ook de genderrollen moeten wegvallen. Het is 2018 en de wereld is zo gemoderniseerd, ik snap niet waarom mensen nog zo close-minded zijn. Iedereen mag van mij make-up, kleedjes, rokken en juwelen dragen. Waarom zouden jongens niet met poppen mogen spelen? Waarom wordt er nog altijd neergekeken op vrouwen in de “mannenlijke” beroepen? Zolang het geen effect heeft op jouw leven, vindt ik niet dat je je er zo druk over moet maken.

Lara, 17 jaar

Het eeuwige taboe rond homo, lesbisch en biseksueel. Het is niet eerlijk tegenover de mensen die nu eenmaal zo zijn. Ze staan dichter in je omgeving dan je denkt. Je zou denken van niet, maar ze zijn hetzelfde als jij en ik. 1 verschil: ze hebben andere seksuele voorkeuren dan sommige andere mensen. Stop gewoon met deze mensen op te sluiten in hun gevoelens gewoon omdat zij andere gevoelens hebben. Ze verdienen het niet om anders bekeken te worden.

Amber, 10 jaar

Ik wil gewoon dat iedereen gelijk is en niemand bang hoeft te zijn voor wie hij of zij is. Je bent gewoon jezelf en als je dat verstopt,dan leef je in een leugen.

Anoniem, 10 jaar

Ik zou graag willen dat mensen het normaal vinden dat mannen op mannen en vrouwen op vrouwen kunnen vallen.

Layla, 13 jaar