Welk taboe wil jij de wereld uit?

Het taboe rond de lgbtq+ community. En niet alleen de lgbtq, ook de +, want er is zoveel meer dan deze vijf letters waar mensen zelfs het bestaan niet van weten. Veel mensen hebben geen idee hoe moeilijk queer jongeren het kunnen hebben met het achterhalen van hun geaardheid en/of gender. Dit is mentaal een heel moeilijk proces, daarom zou er meer extra ondersteuning moeten komen, ook in het onderwijs. Er zou ook over de lgbtq+ community gepraat moeten worden in normale vakken zoals tijdens seksuele opvoeding en niet alleen tijdens speciale onderwerpen zoals taboe, want zo houd je juist de taboe in stand. Het onderwerp zou minder als een vreemd iets gezien moeten worden. Ik weet dat dit soort dingen vooral afhangen van hoe de maatschappij erover denkt, maar dit soort kleine veranderingen kunnen zeker meehelpen met het denkbeeld toch een beetje te veranderen.

💅, 14 jaar

Het taboe dat een mentale stoornis je hele personaliteit is. Als je bv eens boos bent ofzo dat mensen dan zeggen van 'zul je weer depressief worden?' Echt onmenselijk.

inej, 16 jaar

Ik wil dat mensen stoppen met te doen alsof gay zijn het ergste is dat ze kunnen bedenken. Ik begrijp niet waarom mensen zo homofobisch moeten doen. Ik heb hun niets aangedaan. Ik ben recent uitgekomen op mijn verhaal, omdat pride month is gestart, en nu is er een jongen in mijn klas die zo altijd net iets luider begint te praten wanneer hij het heeft over mensen die gay, bi, pan, etc. zijn. Dan kijkt hij mij steeds recht in de ogen om zo te zeggen van 'Ik weet het wel'. Ik wil dat hij hiermee stopt. Ik ben héél blij met mijn seksuele geaardheid en vind dat hij zijn meningen daarover voor zichzelf mag houden. Dat geldt dus ook voor alle homofobische mensen in mijn school en in de rest van de wereld.

inejghafa, 16 jaar

Het taboe rond platvoeten moet uit de wereld. Een vriendin van mij heeft platvoeten en is daar onzeker over. Ik vind dat je daar niet onzeker moet over zijn, je kunt daar toch niks aandoen.

Lena, 15 jaar

Alle vooroordelen over hoogbegaafdheid moeten weg! Het is niet omdat iemand hoogbegaafd is dat die altijd 10/10 haalt, of nooit studeert, of alles kan in 123. Nee. Dat uit zich bij iedereen anders. De maatschappij moet leren om hun talent te zien. Maar omdat iemand goede punten haalt, denken veel mensen dat die zich prima voelt en gewoon slim is. Nee, hoogbegaafden maken zich zorgen, zijn zich (te) bewust van veel dingen. Ze worden schoolmoe als ze niet genoeg uitdaging krijgen enzovoort...

Lore, 14 jaar

De taboe rond LGBTQ+, mensen moeten kunnen zijn wie ze zijn. Het maakt helemaal niet uit of je homo bent of juist lesbian. Dit moet een gewoonte worden. Heel veel mensen zien dit niet als een gewoonte en reageren ook vaak niet zo leuk

Tess, 14 jaar

Het taboe rond eetstoornissen. Een eetstoornis kan vormen hebben. Het is niet enkel het dunne tienermeisje dat niet meer wilt eten. Mensen kunnen een verschillend gewicht hebben, leeftijd en gender. Er zijn ook meer eetstoornissen dan anorexia en boulimia. Het stigma rond gewicht mag ook verdwijnen want er zijn veel mensen die er "gezond" uitzien, maar toch een eetstoornis hebben die hun leven op diverse vlakken beïnvloed.

A, 18 jaar

Het taboe rond depressie, zelfverwonding, zelfmoord, eetstoornissen moet verdwijnen. Je moet je er niet voor schamen! Het is niet omdat je psychische problemen hebt dat je gek bent of als je in de psychiatrie heb gezeten, dat je zot bent. Dat is helemaal niet zo! We moeten stoppen met vooroordelen, want als je het niet zelf meemaakt dan weet je niet hoe het is.

Hanneke, 14 jaar

MLM - Muslim Lives Matter !! Ik ben een meisje met een andere etnische afkomst, daarbij heb ik een religie waar ik echt aan gehecht ben, ik ben moslim en draag een hoofddoek. Ik vind dat dit gewoon geaccepteerd zou moeten worden, ook op scholen. Een hoofddoek wilt niet zeggen dat we slechtere prestaties gaan tonen. Daarbij worden moslims ook als "terrorist" gezien, deze veralgemening moet ook stoppen, want daarentegen is het verboden in de islam om iemand pijn te doen etc,.. Niet alleen moslims natuurlijk, iedereen moet dezelfde waarden en normen hebben.

:p, 18 jaar

mensen die lgbt zijn MOETEN gewoon geaccepteerd worden zij hebben hun voorkeuren en wij hebben daar totaal niets over te gaan zeggen gaan bepalen als een meisje wat jongenskleren wil aandoen laat haar dat doen! als een jongen make up wil aan doen laat hem dat doen.! zij hebben hun voorkeur wij de onze. ik vind dat de taboe rond holebi en transgenders gewoonweg moet stoppen. Jmmr gng gaan er wel altijd mensen zijn die het niet kunnen of gaan accepteren. Sorry moest me even van het hart lmao mhmmmm

:/, 16 jaar

Ik vind vooral dat de taboe rond depressie, zelfverwonding en zelfmoord weg mag gaan. Veel mensen vinden dit soort onderwerpen angstaanjagend omdat ze niet weten hoe ze ermee moeten omgaan. Het komt zelfs vaker voor dan mensen denken. Het kan zowel bij volwassenen als bij jongeren als bij kleine kinderen voorkomen.

Amy, 18 jaar

Ik wil het niet per se hebben over een taboe, maar over een probleem waarvan ik vind dat het ook belangrijk is om uit de wereld geholpen te worden. We vinden het maar normaal dat meisjes ‘s nachts niet meer alleen buiten durven lopen, zichzelf redelijk moeten kleden (niet te open), zich niet te los gaan gedragen bij jongens; terwijl dit allemaal eigenlijk helemaal niet normaal is. We moeten vrouwen niet aanpassen, maar mannen leren om hun te gedragen. Ik heb hier persoonlijk echt angsten over om aangerand te worden, en heb ook al veel verhalen uit mij omgeving over gehoord.

Luna, 16 jaar

Wat ik uit de wereld wil is dat mensen geen taboe moeten maken over depressie want dat kan echt zijn.. en het kan ook heel heftig zijn..

Tess, 13 jaar

Ik vind persoonlijk dat het taboe rond mentale problemen zou moeten verdwijnen. De dag van vandaag heeft iedere tiener wel een kwaaltje en er zijn steeds meer mensen met mentale problemen. Iedereen zou hierover moeten kunnen praten zonder beoordeeld te worden.

Anoniem2004, 16 jaar

Menstruatie. Er is nog te veel schaamte op waardoor mensen denken dat klachten 'erbij horen' wat niet zo is. Als we meer met elkaar over zouden praten mannen en vrouwen. Dan zal dat al veel veranderen.

Anoniem, 16 jaar

Eetstoornissen, deze worden vaak opgehemeld op sociale media.

Titi, 15 jaar

Als een meisje weinig of 'sexy' kleding draagt wilt het niet zeggen dat ze om catcalls vraagt of aandacht.

Anoniem, 14 jaar

Ik vind dat het 'lid' zijn van de LGBTQ+ nog altijd als een taboe wordt aanzien. Wat ik niet vind kunnen! Je hebt je eigen voorkeuren, en daar hebben andere mensen niets op te zeggen. Ook het feit dat meisjes jongenskleren dragen of andersom, dat is ook nog steeds een taboe, wat het eigenlijk niet mag zijn. Ikzelf draag altijd broeken, shortjes en truien en draag mijn haar altijd vast en ik word nagekeken. Laat iedereen dragen wat hij/zij zelf wil!

Kato, 14 jaar

Ik draag graag jongenskleren omdat dat beter zit en ook niet altijd roze, paars of glitter is. Ik krijg veel opmerkingen daarover en vooral negatieve. Mijn mama vindt het raar als ik nu eens weiger om met mijn jongenskleren naar school te gaan, maar ik ben bang om gepest te worden. Je kunt wel zeggen dat alles unisex is, maar waarom bekijken de mensen mij nog altijd zo raar als ik weer eens met mijn jongenskleren binnenstap?

Lise, 12 jaar

Ik heb drie jaar aan zelfverwonding gedaan en heb daardoor littekens, ik merk dat als ik in de zomer t-shirts draag dat ik nagekeken word of krijg ik te horen dat ik ‘ ziek’ ben of dat ik aandacht te kort heb. Ik wil niet gezien worden als iemand die aandacht te kort heeft.

Alessia, 20 jaar

Een eetstoornis. Het wordt nog te vaak verzwegen, waardoor het alleen maar erger wordt.

Fien, 14 jaar

Op school heeft iedereen het gevoel dat je erbij moet horen. Er wordt extreem duidelijk gemaakt of je er wel bij hoort of niet. Maar de 'perfecte' mensen, dat is schijn. Zij hebben uiteindelijk ook hun problemen. Door andere mensen te wijzen op fouten, gebreken, ... voelen ze zichzelf beter. Terwijl zij net zo goed mensen zijn, en net zo goed fouten maken. Onze fouten maken ons menselijk, niet verkeerd!

Amber, 11 jaar

Mensen noemen me 'strever' omdat ik goeie punten haal. Ik heb het al 1000 keer mogen horen en het maakt me boos. Het is niet leuk, nu probeer ik zoveel mogelijk mijn punten geheim te houden, maar dat werkt niet, ze blijven het gewoon vragen en dan ‘strever’ zeggen. Als mensen goeie punten halen, zeg je gewoon: "Wauw, goed gedaan" en niet: "Strever" want dan halen ze misschien expres hun punten naar beneden om niet meer zo genoemd te worden.

Anoniem, 12 jaar

Ik vind dat het taboe van transgenders en holebi-mensen moet verdwijnen! Love is love en iedereen moet hetzelfde behandeld worden! Het zou misschien beter zijn als sommige mensen zich in de schoenen van die mensen die gehaat worden plaatsen, ze zouden dan pas weten hoe hard ze die mensen kwetsen!!!

Paarse_Kers, 14 jaar

1 op de 5 Belgische jongeren kampt met psychische problemen. Dat cijfer moet dringend naar beneden! Daarom heb ik een kortfilm gemaakt.

Thomas, 17 jaar

De laatste tijd durven jongeren hun gevoelens niet te uiten tegenover anderen. Er is nog steeds een taboe rond psychische problemen.. Als je even je gevoelens laat tonen of erover durft te spreken vinden ze je een zieligaard of een aandachtzoeker.. Maar aub niet iedereen heeft een geweldig leven zoals sommige. Niet iedereen heeft weinig meegemaakt. Sommige hebben namelijk een grote rugzak waardoor het moeilijker en moeilijker wordt. Oordeel dus nooit over iemand voor je zijn verhaal kent of de persoon leert kennen.

Nona, 23 jaar

Het taboe rond psychische problemen en zelfmoord blijft zo groot. Je bent direct gek of gestoord. Ik ben een heel normale tiener en echt niet gek hoor. Ik heb gewoon wat psychische problemen.

Fuck taboes, 16 jaar

Racisme moet stoppen. Er is een meisje uit Irak bij ons op school, ze durft niet naar de zwemles omdat er gelachen is geweest met haar zwempak. Ik vind het een prachtig zwempak, en zolang zij er blij mee is is dat oké. Verder ook dat stomme taboe over LGBTQ+! Ik reageer op zo veel mogelijke racistische uitspraken, gewoon omdat ik voel dat het moet! Ik hoop dat iedereen die dit leest dit ook zal doen. Dat, dat zou fantastisch zijn.

Ella_Schrijft, 11 jaar

Ik heb een eetstoornis, maar daar is geen specifieke naam voor, omdat het een unieke vorm is die gewoon geen naam heeft omdat ik ermee geboren en opgegroeid ben. Maar iedereen denkt altijd als je zegt "Ik heb een eetstoornis." dat ik anorexia heb terwijl mijn eetstoornis eerder een soort van angst is voor het voedsel zelf/ de smaak van het voedsel dan voor mijn gewicht. Ik vind dat mensen moeten beseffen dat er ook andere eetstoornissen bestaan buiten anorexia.

Cutiejin, 15 jaar

De druk van de maatschappij weegt op de jongeren. De mallemolen draait maar verder en iedereen moet er maar in mee. Hierdoor zijn er nog vaak zelfdodingen. Veel mensen worden hiermee geconfronteerd. Iedereen moet zich érgens kunnen thuis voelen. En niet "thuishoren" door in hokjes geduwd te worden, maar je goed in je vel voelen bij je leefomgeving. Praat met de mensen, luister naar de mensen.

El Capi, 18 jaar

Ik ben een meisje van 16 jaar en speel al 4 jaar voetbal. Ik hoor de meeste al denken als ik dit vertel aan iemand. Ik kan zo op hun gezichten aflezen wat ze over me denken. "Een meisje dat voetbal speelt, die is natuurlijk lesbisch." Dit stereotype komt me de laatste jaren de oren uit. Ik heb al 1000 keren de vraag 'val je op meisjes?' moeten beantwoorden. Telkens wanneer ik deze vraag te horen krijg vraag ik me af waarom mensen deze vraag stellen. Is het voor hun dan echt zo belangrijk om mijn geaardheid te weten? Ik weet nu ongeveer al 2j dat ik op meisjes val. Dus ik voldoe aan het typische 'voetbalmeisje.' Maar meer dan de helft van mijn team is gewoon hetero. Dus niet elk meisje dat voetbalt is lesbisch. Het wordt tijd dat dit stereotype verdwijnt. Er zijn 4 mensen op de hoogte van mijn geaardheid, en ze hebben allemaal positief gereageerd. Toch heb ik nog steeds bang/stress om het aan iedereen te vertellen. Iedereen heeft het recht op een gelukkig leven, of dat nu met een partner is van hetzelfde geslacht of van het tegengestelde geslacht.

Liv, 16 jaar

Ik erger me de laatste tijd heel hard aan hoe de maatschappij zo slecht omgaat met holebi's. Berichtgeving over holebi's wordt vaak als negatief ontvangen door velen. Naar mijn gevoel zijn mensen verzuurder dan ooit en heel conservatief of hebben ze in ieder geval een tunnelvisie. Ik hoop dat het toch een beetje beter gaat want ik zou het niet leuk vinden om in zo'n maatschappij mijn kinderen te laten opgroeien.

Elias, 20 jaar

Mensen reageren heel snel op alles wat je doet. Je krijgt hierdoor het gevoel dat je niet aan de eisen voldoet, en zij wel. Maar vaak is het gewoon niet zo. Door jou op je fouten te wijzen, willen ze benadrukken hoe goed zij zijn.

Amber; 11 jaar

Vooroordelen

Leya, 24 jaar

Ik heb ongeveer een jaar geleden een Russische studente leren kennen, bij ons in het jeugdhuis. Ik stond achter de bar. We zijn aan de praat geraakt en op het einde van de avond was ik echt ondersteboven van haar! Dit was de 1e keer dat ik dit meemaakte bij een meisje! Ik heb er met vrienden erover gepraat, en zij zeiden me dat ik er gewoon voor moet open staan, en het zeker niet moet verstoppen! Dit is ook mijn tip die ik meegeef aan andere die dit meemaken: Praat erover, en vooral vecht er niet tegen! Liefde is iets moois, zowel bij een meisje als bij een jongen, en het is zoveel mooier als je eerlijk bent met jezelf! Ik hoop dat ik andere hiermee kan helpen, en dat dit hopelijk geen wereldtaboe meer is! Want liefde is een van de mooiste dingen die er bestaan in het leven!

Julie, 18 jaar

Veel van mijn leeftijdsgenoten willen allemaal een lief hebben om te kunnen zeggen dat ze een lief hebben, maar een vriendin van mij is niet een van de mooiste meisjes en heeft nog geen lief. Zij word zo raar bekeken en zelfs gepest (in reallife en op het internet). Ik vind dit niet meer normaal. Een lief moet je niet hebben om cool te kunnen zijn, je kan ook cool zijn zonder lief.

Kiana, 18 jaar

Ik ben een bisexueel meisje, en vind dat LGBTQ+ eindelijk eens moet aanvaard worden. Ook de genderrollen moeten wegvallen. Het is 2018 en de wereld is zo gemoderniseerd, ik snap niet waarom mensen nog zo close-minded zijn. Iedereen mag van mij make-up, kleedjes, rokken en juwelen dragen. Waarom zouden jongens niet met poppen mogen spelen? Waarom wordt er nog altijd neergekeken op vrouwen in de “mannenlijke” beroepen? Zolang het geen effect heeft op jouw leven, vindt ik niet dat je je er zo druk over moet maken.

Lara, 17 jaar

Het eeuwige taboe rond homo, lesbisch en biseksueel. Het is niet eerlijk tegenover de mensen die nu eenmaal zo zijn. Ze staan dichter in je omgeving dan je denkt. Je zou denken van niet, maar ze zijn hetzelfde als jij en ik. 1 verschil: ze hebben andere seksuele voorkeuren dan sommige andere mensen. Stop gewoon met deze mensen op te sluiten in hun gevoelens gewoon omdat zij andere gevoelens hebben. Ze verdienen het niet om anders bekeken te worden.

Amber, 10 jaar

Ik wil gewoon dat iedereen gelijk is en niemand bang hoeft te zijn voor wie hij of zij is. Je bent gewoon jezelf en als je dat verstopt,dan leef je in een leugen.

Anoniem, 10 jaar

Ik zou graag willen dat mensen het normaal vinden dat mannen op mannen en vrouwen op vrouwen kunnen vallen.

Layla, 13 jaar

Het taboe van de lgbtq+ community.

A., 11 jaar

Ik zou echt graag willen dat mensen eens gaan stoppen met aan genders kledij te bestempelen! we zijn mensen geen helemaal andere wezens ja vroeger heeft de ens een fout gemaakt en dit alles veroorzaakt. Maar het is geen schande om je fouten in te zien en ze goed te maken! dus stop met met het taboe en zeg luidop dat jurken NIET ALLEEN VOOR MEISJES is. ALSJEBLIEFT je redt mensen levens, wees de feminist die de mensen uit de kooien/hokjes bevrijdt. Ook al is je omgeving vol seksisten jij kan het verschil maken. Ja jij! Ik geloof in je :)

Sam, 14 jaar

problemen thuis

Schuilnaam, 16 jaar

autisme hebben

rl.mintz, 15 jaar

Mensen die autisme hebben moeten daarover kunnen praten vind ik. Niemand hoeft dat bij zichzelf te houden. Iedereen is een persoon en iedereen mag zichzelf zijn. Iedereen mag over iets praten en hoeft daar niet bang voor te zijn. Mensen die het moeilijk hebben mogen daar ook over praten

Anoniem, 15 jaar

Mensen met een beperking zouden zich daarvoor niet moeten beschamen om daar over te vertellen

Equilazer3, 15 jaar

ik vind dat er meer zou moeten gepraat worden over depressie of als iemand zich echt slecht voelt.

patat, 14 jaar

Ik vind dat mensen die op het zelfde geslacht vallen er gewoon mogen over praten.

oke, 15 jaar

Mentale gezondheid en Racisme en seksualiteit

Alixa, 15 jaar

ik vind dat we meer over onze gevoelens moeten praten omdat als je gewoon niks zegt ja dan krop je gewoon alles op en is ook niet gezond

schuilnaam, 14 jaar

het taboe armoede moet bespreekbaar zijn. er zijn mensen die het heel moeilijk hebben en die hulp kunnen gebruiken.

lol, 15 jaar

ik vind dat depressie meer bespreekbaar zou moeten worden. en als je je niet goed voelt in je vel want je krijgt er altijd vooroordelen over.

A.W., 14 jaar

Ik vind dat er meer respect voor de vrouwen moet zijn

schuilnaam, 14 jaar

ik vind dat we over de geestelijk gezondheid moeten spreken. ook dat we moeten praten over hoe je bent.

stijn, 14 jaar

Ik wil de taboe over snijden/ zelfverwonding de wereld uit, veel mensen hebben het moeilijk met zelfverwonding en ik vind dat er meer over moet gepraat worden. Zelfverminking is iets serieus en mensen moeten er meer aandacht aan besteden.

raur, 14 jaar

Het taboe dat mensen die transgender zijn. Ik vind dat iedereen zich zelf moet zijn in deze wereld. als je maar gelukkig bent als je nu een vrouw of een man bent.

anoniem

Meer praten over financiële problemen

Vermist, 17 jaar

Ik vind dat er minder taboe moet zijn over psychische gezondheid. Er wordt vaak te snel een oordeel gegeven over als mensen in een psychiatrie zitten zonder dat ze echt weten wat er aan de hand is en hoe het zit in een psychiatrie.

Sienna, 18 jaar

meer moeten kunnen zeggen, praten over hoe we ons echt voelen.

anoniem, 18 jaar

praten over pesten

ygna, 17 jaar

racisme moet meer bespreekbaar worden

ellen, 17 jaar

Meer praten met elkaar , durven je gevoelens te zeggen durven neen te zeggen

manoe, 18 jaar

Holebi's zijn zoals andere mensen

evelyne, 17 jaar

taboe tegenover vrouwen met comfortabele mannen kleren en niet heel de tijd moeten kunnen rondlopen met hakken en kleedjes enzovoort...zelf je kledingkeuze kunnen dragen en uiten.

elisabeth, 17 jaar

armoede

papy, 15 jaar

de taboes tegen mensen met een andere huidskleur en taboes tegen mensen van lgbtq+ het is heel jammer dat deze taboes bestaan.

leafy, 15 jaar

een taboe van eetstoornissen moet weg. Je moet je er niet voor schamen voor wat je eet. Je hoeft niets van iemand anders iets aan trekken wat iemand zegt. Of hoe je er uit ziet.

geike, 16 jaar

ik zou graag de taboe van dat jongens geen lang haar mogen hebben want ikzelf heb lang haar en ik ben een jongen en de andere taboe is dat als je naar metal luistert dat je een agressief persoon bent want dat is niet zo

mister.banana, 12-13 jaar

Soms denk ik dat lesbisch zijn verkeerd is omdat mijn hele famillie zo denkt, maar eigenlijk is dat niet zo ik denk dat het nog spannend kan zijn en leuk om te ontdekken al weet mijn familie niet dat ik dat ben

Amber, 12 jaar

Geen vooroordelen hebben

Tiki, 19 jaar

Het taboe over homoseksualiteit vindt ik dat de wereld uit moet. Want ik vindt dat dat meer bespreekbaar moet worden gemaakt. En dat iedereen mag zijn wie die wil zijn en dat iedereen mag vallen op wie die willen, jongen als meisje

Mateo, 17 jaar

Wat vind je ervan dat mensen hun eigen minder moeten schamen om te praten over sex

Jj, 17 jaar

Het taboe dat mensen denken dat hoogbegaafde mensen altijd tienen halen moet zeker de wereld uit! hoogbegaafd betekent eigenlijk dat je sneller dingen begrijpt! Ik heb het zelf meegemaakt dat mijn leerkrachten bij mijn toets meer punten aftrok omdat ik "hoogbegaafd" ben en dat is natuurlijk een grote fout

cat, 13 jaar

Ik vind dat de taboes die er zijn vooral gaan over "anders zijn". Dat vind ik echt niet kunnen want we zijn allemaal mooi en uniek. Of je nu hoogbegaafd bent, autisme hebt, lesbisch bent, etc. Dat maakt toch echt niet uit! Daarom vind ik dat we moeten stoppen met alles zo belachelijk belangrijk te maken om in hokjes te passen en bij de rest te horen. Er zijn mensen die bij je passen, al moet je ze nog tegen komen. En we kunnen het makkelijker maken door open te babbelen over alles wat we moeilijk vinden.

FLO, 14 jaar

Ik vind dat de taboes die er zijn vooral gaan over "anders zijn". Dat vind ik echt niet kunnen want we zijn allemaal mooi en uniek. Of je nu hoogbegaafd bent, autisme hebt, lesbisch bent, etc. Dat maakt tot echt niet uit! Daarom vind ik dat we moeten stoppen met alles zo belachelijk belangerijk te maken om in hokjes te passen en bij de rest te horen. Er zijn mensen die bij je passen, al moet je ze nog tegen komen. En we kunnen het makkelijker maken door open te babbelen over alles wat we moeilijk vinden.

FLO, 14 jaar

Ik wil het taboe over angst de wereld uit, je mag nooit bang zijn want dan ben je of zwak of een mietje of een snowflake, ik vind bijvoorbeeld halloween of enge films ook helemaal niet leuk. Ik vind het niet leuk om bang gemaakt te worden en blijf er meestal nog lang mee rondlopen, maar word daar mee voor gek gezet door bijna iedereen. Ik snap niet waarom het zo raar is dat iemand dat niet fijn vindt of waarom je meteen zwak bent als je angst kent.

Jamesson, 18 jaar

Dat er niet over lgbtiq + niet gebabbeld mag worden en dat mensen ons altijd zien als mensen die altijd met een geknikt handje lopen . Dat wij niet voor ons zelf kunnen opkomen . Er wordt altijd over vanalles gesproken maar zelden over lgbtiq+ en dat moet veranderen

Elena, 13 jaar

Dat mensen 'autistisch' als scheldwoord gebruiken en denken dat als je asd (dus autisme) hebt dat je automatisch dom en onredelijk bent. Ik heb zelf autisme, ik ken anderen met autisme, we zijn niet allemaal hetzelfde. Autisme is een spectrum (vandaar de naam ASD) en het is verschillend voor iedereen. Dom of onredelijk zijn heeft daar niks mee te maken. Ja we hebben problemen met communicatie en social cues, maar ook dat is voor iedereen verschillend. Ik zit op een 'gewone' school en in de a-stroom, ik heb normale punten, ookal heb ik autisme. Ook vind ik persoonlijk dat 'autistisch(e)' als scheldwoord gebruiken kwetsend is, want wij kiezen er niet voor om zo geboren te worden en kunnen er zelf niks aan doen.

yay, 15 jaar