Welk taboe wil jij de wereld uit?

1 op de 5 Belgische jongeren kampt met psychische problemen. Dat cijfer moet dringend naar beneden! Daarom heb ik een kortfilm gemaakt.

Thomas, 17 jaar

De laatste tijd durven jongeren hun gevoelens niet te uiten tegenover anderen. Er is nog steeds een taboe rond psychische problemen.. Als je even je gevoelens laat tonen of erover durft te spreken vinden ze je een zieligaard of een aandachtzoeker.. Maar aub niet iedereen heeft een geweldig leven zoals sommige. Niet iedereen heeft weinig meegemaakt. Sommige hebben namelijk een grote rugzak waardoor het moeilijker en moeilijker wordt. Oordeel dus nooit over iemand voor je zijn verhaal kent of de persoon leert kennen.

Nona, 23 jaar

Het taboe rond psychische problemen en zelfmoord blijft zo groot. Je bent direct gek of gestoord. Ik ben een heel normale tiener en echt niet gek hoor. Ik heb gewoon wat psychische problemen.

Fuck taboes, 16 jaar

Racisme moet stoppen. Er is een meisje uit Irak bij ons op school, ze durft niet naar de zwemles omdat er gelachen is geweest met haar zwempak. Ik vind het een prachtig zwempak, en zolang zij er blij mee is is dat oké. Verder ook dat stomme taboe over LGBTQ+! Ik reageer op zo veel mogelijke racistische uitspraken, gewoon omdat ik voel dat het moet! Ik hoop dat iedereen die dit leest dit ook zal doen. Dat, dat zou fantastisch zijn.

Ella_Schrijft, 11 jaar

Ik heb een eetstoornis, maar daar is geen specifieke naam voor, omdat het een unieke vorm is die gewoon geen naam heeft omdat ik ermee geboren en opgegroeid ben. Maar iedereen denkt altijd als je zegt "Ik heb een eetstoornis." dat ik anorexia heb terwijl mijn eetstoornis eerder een soort van angst is voor het voedsel zelf/ de smaak van het voedsel dan voor mijn gewicht. Ik vind dat mensen moeten beseffen dat er ook andere eetstoornissen bestaan buiten anorexia.

Cutiejin, 15 jaar

De druk van de maatschappij weegt op de jongeren. De mallemolen draait maar verder en iedereen moet er maar in mee. Hierdoor zijn er nog vaak zelfdodingen. Veel mensen worden hiermee geconfronteerd. Iedereen moet zich érgens kunnen thuis voelen. En niet "thuishoren" door in hokjes geduwd te worden, maar je goed in je vel voelen bij je leefomgeving. Praat met de mensen, luister naar de mensen.

El Capi, 18 jaar

Ik ben een meisje van 16 jaar en speel al 4 jaar voetbal. Ik hoor de meeste al denken als ik dit vertel aan iemand. Ik kan zo op hun gezichten aflezen wat ze over me denken. "Een meisje dat voetbal speelt, die is natuurlijk lesbisch." Dit stereotype komt me de laatste jaren de oren uit. Ik heb al 1000 keren de vraag 'val je op meisjes?' moeten beantwoorden. Telkens wanneer ik deze vraag te horen krijg vraag ik me af waarom mensen deze vraag stellen. Is het voor hun dan echt zo belangrijk om mijn geaardheid te weten? Ik weet nu ongeveer al 2j dat ik op meisjes val. Dus ik voldoe aan het typische 'voetbalmeisje.' Maar meer dan de helft van mijn team is gewoon hetero. Dus niet elk meisje dat voetbalt is lesbisch. Het wordt tijd dat dit stereotype verdwijnt. Er zijn 4 mensen op de hoogte van mijn geaardheid, en ze hebben allemaal positief gereageerd. Toch heb ik nog steeds bang/stress om het aan iedereen te vertellen. Iedereen heeft het recht op een gelukkig leven, of dat nu met een partner is van hetzelfde geslacht of van het tegengestelde geslacht.

Liv, 16 jaar

Ik erger me de laatste tijd heel hard aan hoe de maatschappij zo slecht omgaat met holebi's. Berichtgeving over holebi's wordt vaak als negatief ontvangen door velen. Naar mijn gevoel zijn mensen verzuurder dan ooit en heel conservatief of hebben ze in ieder geval een tunnelvisie. Ik hoop dat het toch een beetje beter gaat want ik zou het niet leuk vinden om in zo'n maatschappij mijn kinderen te laten opgroeien.

Elias, 20 jaar

Mensen reageren heel snel op alles wat je doet. Je krijgt hierdoor het gevoel dat je niet aan de eisen voldoet, en zij wel. Maar vaak is het gewoon niet zo. Door jou op je fouten te wijzen, willen ze benadrukken hoe goed zij zijn.

Amber; 11 jaar

Vooroordelen

Leya, 24 jaar

Ik heb ongeveer een jaar geleden een Russische studente leren kennen, bij ons in het jeugdhuis. Ik stond achter de bar. We zijn aan de praat geraakt en op het einde van de avond was ik echt ondersteboven van haar! Dit was de 1e keer dat ik dit meemaakte bij een meisje! Ik heb er met vrienden erover gepraat, en zij zeiden me dat ik er gewoon voor moet open staan, en het zeker niet moet verstoppen! Dit is ook mijn tip die ik meegeef aan andere die dit meemaken: Praat erover, en vooral vecht er niet tegen! Liefde is iets moois, zowel bij een meisje als bij een jongen, en het is zoveel mooier als je eerlijk bent met jezelf! Ik hoop dat ik andere hiermee kan helpen, en dat dit hopelijk geen wereldtaboe meer is! Want liefde is een van de mooiste dingen die er bestaan in het leven!

Julie, 18 jaar

Veel van mijn leeftijdsgenoten willen allemaal een lief hebben om te kunnen zeggen dat ze een lief hebben, maar een vriendin van mij is niet een van de mooiste meisjes en heeft nog geen lief. Zij word zo raar bekeken en zelfs gepest (in reallife en op het internet). Ik vind dit niet meer normaal. Een lief moet je niet hebben om cool te kunnen zijn, je kan ook cool zijn zonder lief.

Kiana, 18 jaar

Ik ben een bisexueel meisje, en vind dat LGBTQ+ eindelijk eens moet aanvaard worden. Ook de genderrollen moeten wegvallen. Het is 2018 en de wereld is zo gemoderniseerd, ik snap niet waarom mensen nog zo close-minded zijn. Iedereen mag van mij make-up, kleedjes, rokken en juwelen dragen. Waarom zouden jongens niet met poppen mogen spelen? Waarom wordt er nog altijd neergekeken op vrouwen in de “mannenlijke” beroepen? Zolang het geen effect heeft op jouw leven, vindt ik niet dat je je er zo druk over moet maken.

Lara, 17 jaar

Het eeuwige taboe rond homo, lesbisch en biseksueel. Het is niet eerlijk tegenover de mensen die nu eenmaal zo zijn. Ze staan dichter in je omgeving dan je denkt. Je zou denken van niet, maar ze zijn hetzelfde als jij en ik. 1 verschil: ze hebben andere seksuele voorkeuren dan sommige andere mensen. Stop gewoon met deze mensen op te sluiten in hun gevoelens gewoon omdat zij andere gevoelens hebben. Ze verdienen het niet om anders bekeken te worden.

Amber, 10 jaar

Ik wil gewoon dat iedereen gelijk is en niemand bang hoeft te zijn voor wie hij of zij is. Je bent gewoon jezelf en als je dat verstopt,dan leef je in een leugen.

Anoniem, 10 jaar