Wat kan ik doen als mijn ouder te veel drinkt?

Als je ouder of voogd of iemand anders in de familie te veel drinkt of verslaafd is, maak jij je ongetwijfeld zorgen. Weet, je bent niet alleen.

Het liefst van al wil je misschien dat ze meteen stoppen met drinken of zich laten helpen.

Jij kan hen steunen als ze willen stoppen, maar uiteindelijk moeten zij dit vooral zelf doen. Niemand verwacht van jou dat jij hun probleem oplost.

Zorg goed voor jezelf

Maak tijd vrij voor jezelf en voor leuke dingen: afspreken met vrienden, sporten, muziek spelen of luisteren, lezen, … er zijn tal van manieren om stoom af te laten.

Goed voor jezelf zorgen is heel belangrijk. Als jij je goed voelt, heb je ook meer energie voor iemand anders.

12-14 jaar? Krijg hulp met 'GRIP'

Ben je tussen 12 en 14 jaar en heeft één van jouw ouders een probleem met drank, drugs of pillen? Dan heeft dat natuurlijk invloed op jouw leven. De DrugLijn heeft speciaal voor jou GRIP gemaakt.

Praat erover

Praten over je zorgen en gevoelens helpt echt.

Praten over de problemen van je ouder of voogd voelt voor jou misschien als verraad, maar dat is het niet. Het lucht op en je kan er weer beter tegen.

Je kan praten met iemand die je vertrouwt, of zoek steun bij je broer, zus, lievelingstante of -nonkel, je boezemvriend(in).

Vertel gerust ook aan je ouder of voogd hoe jij je voelt. Vergeet niet dat ze jou graag zien en dat ook jij belangrijk bent.

Uiteraard kan je er ook met De Druglijn over praten. Zie daarvoor het blok PRAAT EROVER op deze pagina. Dat kan anoniem, wat wil zeggen dat niemand je naam hoeft te weten en ook niemand hoeft te weten dat je de lijn contacteert. Het is belangrijk dat je niet met je zorgen, vragen en gevoelens blijft zitten.

Nood aan een babbel?

Praat erover