Hoe herken ik corona fake news?

Fake news gaat vooral rond op social media. Vaak is het niet duidelijk van wie het nieuws afkomstig is.

Probeer daarom alleen nieuws te volgen op betrouwbare kanalen, zoals:

  • Karrewiet is het nieuws op kindermaat. Maar ook sommige volwassenen gebruiken graag Karrewiet: alles is er heel duidelijk en kort uitgelegd. Je kan Karrewiet online kijken of op Ketnet (om 8.45u, 17.50u en 18.55u).
  • KLAAR is het VRT nieuws voor jongeren. Je vindt er betrouwbare informatie en duiding bij actuele thema’s. Bekijk de afleveringen.
  • Volg nws.nws.nws op Instagram voor nieuws op jongerenmaat.
  • Coronanieuws in eenvoudige taal? Volg de cijferupdates op de website van Wablieft.
  • Let ook op het WAT WAT label. Als je dat ziet staan op een folder of een website weet je dat de organisatie achter die website alle moeite doet om jou goeie info te bezorgen.

Hou altijd rekening met de bron. Wie schreef het artikel? Toen het Coronavirus bijvoorbeeld bekendheid kreeg eind januari 2020, werd er geschreven dat je het virus kon oplopen via postpakketjes van Ali Express uit China. Dat bleek later helemaal niet te kloppen. Ook VRT onderzoekt in de rubriek CHECK verhalen waarover veel geruchten rondgaan.

Gezondheid en wetenschap geeft ook uitgebreide informatie over geruchten die rondgaan over corona. En op info-coronavirus.be vind je de laatste info over corona.

Tip: kijk samen met je ouders naar het nieuws. En l​​​​uister vooral naar experts in het nieuws. Alleen zij kunnen écht goed het risico inschatten.

FOTO: Thom Holmes